Društvo

Opozicija ne poštuje 21. maj

To što opozicija negoduje nakon inicijative grupe građana da Trg Republike u Podgorici promijeni naziv u Trg nezavisnosti, pokazatelj je da izražavaju nepoštovanje prema 21. maju, smatraju u Crnogorskoj kulturnoj mreži (CKM).
Opozicija ne poštuje 21. maj
Portal AnalitikaIzvor

Iz te NVO su objasnili da je za svakog razumnog čovjeka neshvatljivo da neko može da reaguje na pomenutu inicijativu, koja se ni u kom slučaju ne može dovesti u kontekst prikupljanja političkih poena, jer je, kako navode,  21. maj "iznad svakog pojedinca, ustanove i partijskog interesa".

"Decenija nezavisnosti nije praznik DPS-a, SDP-a, Bošnjačke ili neke druge stranke, već praznik svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru i naciju, i što je najvažnije, bez obzira kako su glasali 2006. godine. Očigledno je da jedna od protivnika inicijative, Branka Bošnjak iz DF-a, nije čitala istoriju Crne Gore, a da možda jeste, znala bi da je na glavnom gradskom trgu, za vrijeme Kraljevine Crne Gore, postojao spomenik velikom vojvodi Mirku Petroviću, koji je pod naletima velikosrpskog nacionalizma, predvođenog od strane domaćih izdajnika, 1918. godine srušen", navode iz CKM-a.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović je, tvrde u CKM-u, "svojim dosadašnjim radom i odnosom prema crnogorskom identitetu pokazao veliko poštovanje".

"Što je uz primjer predsjednika opštine Bijelo Polje, Aleksandra Žurića, prava rijetkost kada su u pitanju čelni ljudi crnogorskih opština. Kada je Stijepović u pitanju važno je napomenuti da je svojim odnosom prema građanima dao izuzetan doprinos podizanju stepena povjerenja građana Podgorice, kako u institucije Glavnog grada, tako i u institucije države. Naša organizacija smatra da bi bilo efektnije da Trg Republike promijeni ime u Trg 21. maja, ali smo saglasni da je i ova inicijativa grupe građana dobra i prihvatljiva za svakog onog ko nije neprijateljski nastrojen prema Crnoj Gori", navode u CKM-u.

Oni pitaju i kako pomenuti političari na predstojećim izborima mogu očekivati glasove crnogorskih suverenista, i kakva budućnost čeka samostalnu Crnu Goru, eventualnim dolaskom na vlast neke od partija koje spore državne praznike i crnogorski identitet.

"Sigurni smo da kod određenog broja političara nije sazrela svijest o značaju 21. maja, i veći dio njih se ne miri sa činjenicom da je Crna Gora skoro punih deset godina nezavisna država, ali ništa od gore navedenog im baš toliko ne smeta u periodu kada trebaju da pośete skupštinsku blagajnu i prime mjesećnu zaradu, o čijem iznosu većina građana Crne Gore može da sanja", navode iz CKM-a. (Portal RTCG)

Portal Analitika