Društvo

Lešinu krave jedu psi lutalice

Ni dvije sedmice nakon pisanja „Dana“ i portala “Sutomorske novine“ o lešu krave u potoku ispod sutomorskog Golog brda, nema reakcije nadležnih komunalnih službi. Zapravo, u međuvrenu se oglasilo JP „Komunalne djelatnosti“, čija direktorica Nevenka Orlandić je saopštila da ne postoji lokacija na kojoj bi se na propisan način odlagale uginule životinje. Po njenim riječima, deponija Možura namijenjena je za sanitarni, odnosno kućni otpad.
Lešinu krave jedu psi lutalice
Portal AnalitikaIzvor

O slučaju uginule krave u Sutomoru, to preduzeće obaviješteno je, kaže ona, od strane Komunalne policije.
 
Kako nam je potvrđeno, nadležni u Opštini Bar su dobili dopis kojim je JP „Komunalne djelatnosti“ od Sekretarijata za uređenje prostora zatražilo nalog nakon čega bi ekipa tog preduzeća izašla na teren i odnijela mrtvu životinju na mjesto koje bude za to određeno. Ipak, i nakon deset dana od dopisa, krava koja je u fazi raspadanja,i dalje je u potoku koji se uliva u more. Iz Društva za uređenje Sutomora juče su ovim povodom saopštili da „možda nema ni potrebe da više bilo ko odnosi kravu iz potoka, jer su je psi lutalice ionako većim dijelom pojeli, pošto su, moguće, i oni shvatili da nadležni ne žele da se miješaju u svoj posao“.
 
"Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da nadležni opštinski sekretarijati ne rade svoj posao i da je sama lokalna uprava zapravo u neformalnom stečaju koji je očigledan na svakom koraku" – stoji u saopštenju Pokreta za uređenje Sutomora.
 
Dodaju da nijesu daleko od zaključka da je u pitanju ujedno i demonstracija odavno prepoznatog maćehinskog odnosa vlasti u Baru prema Sutomoru čiji žitelji u ogromnoj većini traže referendum o vraćanju statusa opštine, u vezi sa čime je odavno predata inicijativa nadležnom ministarstvu.
 
"Sigurni smo da se neće uznemiriti niko od čelnika lokalne vlasti u Baru ukoliko zbog leša uz pješačku stazu pod Golim brdom dođe do masovne zaraze. Znamo i to da nadležne ne dotiče ni to što se leš nalazi u neposrednoj blizini jedine ovdašnje osnovne škole, koju pohađa oko 500 đaka" – naglašava se u reagovanju Pokreta.
 
Fotografiju pasa lutalica koji se nalaze nad mrtvom životinjom (koju objavljujemo) pod Golim brdom, kako zaključuju u ovoj ekološkoj organizaciji, napravili su upravo učenici koji se iz radoznalosti svakodnevno okupljaju pod Golim brdom. (Bar info)

Portal Analitika