Zanimljivosti

Američki austronaut na Zemlji poslije godinu dana

Američki astronaut Skot Keli sletio je na Zemlju poslije godinu dana provedenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici, a s njim su se vratili i ruski astronauti Mihail Kornijenko i Sergej Volkov koji su u svemiru bili 340 dana.
Američki austronaut na Zemlji poslije godinu dana
Portal AnalitikaIzvor

Sojuz kapsula, u kojoj su se nalazili astronauti, sletjela je u 5:25 sati u Kazahstanu, čime je završena jedna od najdužih svemirskih misija. Po otvaranju kapsule Keli se nasmiješio i ćaskao sa ljekarima i brojnim fotografima.

"Vazduh je sjajan ovde, ne znam zašto ste se svi okupili oko mene", našalio se astronaut.

Portparol NASA Rob Navijas rekao je da astronaut izgleda dobro, kao i da se osjeća isto kao i kada je misija počela. Keli je postavio američki rekord kao astronaut NASA koji je ukupno proveo 540 dana u svemiru.

NASA poslije njegovog povratka na Zemlju planira da pokrene medicinska istraživanja koja će pomoći da se stekne uvid u to kako produženi boravak u svemiru utiče na ljudsko tijelo, što bi moglo da bude ključna stvar u slanju astronauta na Mars. Kelijevo zdravstveno stanje biće upoređivano sa zdravljem njegovog jednojajčanog brata blizanca, takođe astronauta, koji je sve vrijeme proveo na Zemlji.

Ispitivaće se imuni sistem, bakterije u crevima, gubitak mišića i gustine kostiju, mentalno zdravlje i drugi zdravstveni aspekti boravka u svemiru.

N1info.rs

 

 

Portal Analitika