Svijet

Tramp i Klinton u 'Super utorak' odnijeli po sedam pobjeda

Republikanski kandidat Donald Tramp i demokratska kandidatkinja Hilari Klinton na predizborima u utorak ostvarili su po sedam pobjeda i napravili značajan korak u osvajanju stranačkih nominacija za američke predsjedničke izbore u novembru.
Tramp i Klinton u 'Super utorak' odnijeli po sedam pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Na birališta je izašlo dvanaest saveznih država - Alabama, Aljaska (samo za republikance), Arkansas, Kolorado, Džeordžija, Masačusets,  Minesota, Oklahoma, Tenesi, Teksas, Vermont i Virdžinija te je stoga taj izborni dan nazvan "Super utorak".

Prema projekcijama američkih televizijskih mreža, i Tramp i Klinton pobijedili su u sedam američkih saveznih država.

Njujorški multimilijarder pobijedio je u Alabami, Arkansasu,Džordžiji,  Masačusetsu, Tenesiju,  Virdžiniji i Vermontu, dok je bivša američka državna sekretarka pobijedila u Alabami, Arkansasu, Džordžiji, Masačusetsu, Tenesiju, Teksasu i Virdžiniji.

Trampov konkurent, teksaški senator Ted Kruz pobijedio je u svojoj rodnoj državi i susjednoj Oklahomi, a u Minesoti senator Marko Rubio, inače favorit republikanskih vođa.

Berni Sanders, suparnik Klinton za nominaciju demokrata, pobijedio je u četiri države - rodnom Vermontu, Oklahomi, Minesoti i Koloradu.

Nakon preliminarnih rezultata,  Hilari Clinton je u svom govoru, ne navodeći Trampovo ime, kazala da ulozi na izborima "nikada nisu bili veći, a retorika koja se čula s druge strane nikad nije bila niža".

"Pokušaj da podijele Ameriku između nas i njih nije uredu i nećemo dopustiti da to radi", dodala je.

"Ja sam ujedinitelj", izjavio je Tramp novinarima u Palm Biču na Floridi, odbacujući zabrinutost zbog retorike koju koristi.

Al Jazeera

 

Portal Analitika