Kultura

Najveći živi filozof Alen Badju gostuje u Zagrebu

Istaknuti francuski filozof Alena Badju biće gost Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 17. marta, u sklopu programa Filozofski teatar koji vodi Srećko Horvat.
Najveći živi filozof Alen Badju gostuje u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

Oni će, kako stoji u najavi, razgovarati o glavnim preokupacijama njihove filozofske misli, prema kojima je teatar jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike.

- Nakon izuzetno uspješnog Filozofskog teatra kada je HNK publikom ispunila izraelska sociološkinja Eva Iluz, najnoviji gost Srećka Horvata je filozof, dramaturg, matematičar i pisac Alen Badju, jedan od najuticajnijih mislilaca današnjice. Politički aktivan od rane mladosti, prije svega u borbi za dekolonijalizaciju Alžira, Badju (1937.) svojom filozofijom istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U centar svojg filozofskog sistema postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku. U tom kontekstu, teatar je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije - i jedine - teme pozorišta, prema Badjuu - dodaje se najavi gostovanja Badjua u Zagrebu.

Povod njegovog gostovanja je objavljivanje knjige "Rapsodija za teatar" koju je preveo Zlatko Vurcberg. Osim te, Badju je objavio još pedesetak naslova, među kojima se ističu "Teorija subjekta", "Može li se misliti politika", "Postojanje i događaj", "Manifest za filozofiju", "Etika", "Logike svjetova", "Pohvala ljubavi" i druga. Napisao je više dramskih djela, među kojima "Tikve" i "Drugo Sokratovo suđenje".

Nakon HNK, francuski filozof gostovaće 18. marta u Muzeju prekinutih veza, gdje će Badju i Horvat razgovarati na temu ljubavi. U Tvornici "Jedinstvo" Badju će održati predavanje pod nazivom "Fašizam, komunizam, sreća", a zatim će posjetiti Petrovu Goru, poznato mjesto antifašističkog otpora.

Podsjećamo, početkom 2015. godine, Alen Badju gostovao je u Beogradu.

Autor: Tportal.hr/Hina

Foto: critical-theory.com

Portal Analitika