Društvo

STANKOVIĆ: Prije ili kasnije, odgovaraće svi koji su krivi

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u intervjuu Dnevnim novinama poručio je učiniocima krivičnih djela da ne gube vrijeme na opstrukcije, te da će Tužilaštvo prije ili kasnije doći do njih i da će svi odgovarati za počinjeno. Stanković je, takođe, dao punu podršku radu Specijalnog državnog tužilaštva, ali je istakao da se druga tužilaštva ne mogu kriti iza njihovih rezultata.
STANKOVIĆ: Prije ili kasnije, odgovaraće svi koji su krivi
Portal AnalitikaIzvor

O stavu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se protiv njega i njegovih kolega vodi "specijalni rat", Stanković precizira da je riječ o "opstrukciji onih koji nastoje da spriječe Tužilaštvo da se obračuna sa njima".

- Svaki učinilac krivičnog djela nastoji da na neki način onemogući Tužilaštvo da dođe i do njega. Rezultati koji se postižu govore koliko se uspijeva u tome. Ti rezultati su potvrda onoga što sam od početka govorio, a u šta se sumnjalo da niko neće moći da izbjegne pravdu i da će se pred njenim licem naći svi učinioci krivičnih djela. Samo je pitanje vremena nekome će se to desiti prije, nekome kasnije. Niko za koga se utvrdi da je prekršio zakon neće biti preskočen. Na opstrukcije mogu samo da gube vrijeme. Koliko god se trudili, zaludan im je posao. Što se tiče pritisaka, njih može da bude samo kod onih koji su mu podložni. Vjerujem da to vrlo dobro znaju i oni koji imaju namjeru da pritiskaju, pa zato i zaobilaze one koji odolijevaju svakoj vrsti pritiska. Bio sam zaobiđen tokom višedecenijske sudijske karijere, pa nema nikakvog razloga da se to mijenja sada, kada sam na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva - naveo je on.

Upitan da prokomentariše optužbe iz Uprave policije da će tražiti odgovornost nadležnih u Tužilaštvu ukoliko presude ne budu osuđujuće za dvojicu osumnjičenih službenika odsijeka za borbu protiv organizovanog kriminala, Stanković je ponovio da se tužilaštvo pridržava isključivo zakona, prema kojem rukovodi izviđajem i istragom, a da policija "dokaze prezentuje sudu, a ne menadžentu policije".

- Napominjem da zaštitu svakom građaninu Crne Gore koji nije prekršio propise, bez obzira na profesiju, pružaju isključivo Ustav i zakon. Učinioce krivičnih djela ne može, niti smije, štititi nijedna grana vlasti, zbog čega zaštitu od postupanja Tužilaštva kao samostalnog organa ne treba ni tražiti od zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti. Ono što je sigurno jeste da Tužilaštvo neće stati u namjeri da se obračuna sa svim učiniocima krivičnih djela, bez obzira na to da li se radi o ministrima, gradonačelnicima, direktorima ili drugim funkcionerima. Ko god je došao u sukob sa zakonom, ima razloga za brigu.

Izvor: CdM

Portal Analitika