Zanimljivosti

Pokušajte da pronađete slovo "T" (nije crvene boje)

Ako želite nešto brzo da pronađete, dobro je znati što ne treba da tražite, odnosno što bi u potrazi trebalo da ignorišete. Umijeće ignorisanja može da pospješi nečiju sposobnost uočavanja traženih stvari, ali za to je potrebna vježba, kažu stručnjaci s uglednog Univerziteta "Džon Hopkins".
Pokušajte da pronađete slovo "T" (nije crvene boje)
Portal AnalitikaIzvor

Treba da naučite kako da blokirate informacije koje vam odvraćaju pažnju. Stručnjaci su sproveli dva eksperimenta u kojima su učesnike pitali da na ekranu računara pokušaju da uoče određena slova. U jednom ogledu morali su da pronađu slovo "B", a u drugom slovo "F". U oba slučaja rješenja su bila "skrivena" u moru drugih slova različitih boja. U jednom slučaju učesnici su dobili "trag", odnosno rečeno im je koju boju na ekranu odmah mogu da ignorišu, dok u drugom nije bilo nikakvih "tragova". Učesnici kojima je dato upostvo o faktorima koje treba da ignorišu u potrazi za rješenjem, vremenom su postizali bolje rezultate.

- Osobe koje ignorišu informacije koje im odvraćaju pažnju usavršavaju vještinu vizuelne pretrage, što može da bude ključno profesionalcima koji se time bave, na primjer radiolozima ili radnicima na pregledu prtljaga na aerodromima - kaže rukovodilaca istraživanja Korbin A. Kaningam.

Učesnici koji bi dobili uputstvo da ignorišu slova određene boje, prvo su pokazivali slabije rezultate, ali su se vremenom, nakon stotinjak pokušaja, njihovi rezultati drastično poboljšali i rješenja su počela da nalaze daleko brže od učesnika koji nijesu dobili nikakva upustva. Takođe, dodatna uputstva o drugim bojama koje u potrazi za rješenjem treba ignorisati rezultirale su još boljim performansama.

A evo prilike da i vi testirate vlastitu vještinu ignorisanja: pokušajte na slici da pronađete slovo "T", koje se nalazi među drugim razbacanim znakovima, a sigurno nije crvene boje.

Autor: Portal Jutarnji.hr

0203slovo
Portal Analitika