Kultura

Matija DEDIĆ: Iz mene je najviše izašlo s Arsenovom muzikom

Bio je mlađi i imao više snage 2004. godine, kada nam se iz Italije vratio živ i zdrav. Ovo je ovog puta bilo previše za njega. Malo je i on, iskreno, digao ruke od svega, umorio se, neki vijek trajanja išao je kraju. Sada se umorio i na neki svoj način samo se "izblendao". Odsjekao nas je. I u par dana se sve skupa to odvijalo, kaže za Portal Analitika Matija Dedić o posljednjim danima provedenim sa svojim ocem, Arsenom.
Matija DEDIĆ: Iz mene je najviše izašlo s Arsenovom muzikom
Portal AnalitikaIzvor

Ja sam dan-danas u šoku što se sve izdešavalo u tih 15 dana, ali neću reći da mi to pomaže više nego što odmaže. S druge strane ako gledam, možda nije loše što se čovjek nije previše patio i vukao po nekim bolnicama, već nas je samo napustio.

Ovako se sin Arsena Dedića, Matija, prisjeća početka avgusta prošle godine i događaja koji je, kako nam je ispričao, posebno uticao ne sve što mu se događalo i formiralo ga u proteklih šest mjeseci.

Višestruko nagrađivani hrvatski džez pijanista, ovih dana nastupa sa svojim triom, slovenačkim kantautorom Zoranom Predinom i majkom Gabi Novak, priređujući koncertne omaže stvaralaštvu svog oca. I kao što to čini bez riječi na sceni, tako je i za Portal Analitika otkrio sve one najdublje osjećaje i sjećanja na oca.

- Kada smo u julu pričali u Kotoru, tada je zdravstveno stanje moga oca bilo loše, ali se ulaskom u avgust nešto i popravilo, ali je kroz desetak dana on izgubio bitku - prisjeća se Matija našeg prvog susreta, nakon koncerta Gibonnija gdje je bio gost za klavirom.

- Kao što je očito, bio je mlađi i imao više snage 2004. godine, kada nam se iz Italije vratio živ i zdrav. Ovo je ovog puta bilo previše za njega. Malo je i on, iskreno, digao ruke od svega, umorio se, neki vijek trajanja išao je kraju. Gledao sam kako mu je zadnje dvije-tri godine već bilo dosta teško - rekao je on i dodao da su problemi vremenom bili sve brojniji.

matija1No, navodi naš sagovornik, Arsen je duplo "preskočio" vijek koji su mu dali u Italiji.

- I to je moj otac: on je pravi lav, još jedanput je živio od onoga što su mu "prorekli". Ali, sada se umorio i na neki svoj način samo se "izblendao". Odsjekao nas je. I u par dana se sve skupa to odvijalo - kaže Matija.

Sada je za njega sve drugačije. Odlazak oca za njega je bio trenutak potpunog preokreta, promijene pogleda na život, i otkrivanje iz drugačijeg ugla onoga što je Arsen za sobom ostavio.

- Pošto sad imam i Gabi, i svoju suprugu Marina, i kćer Lu, a u međuvremenu mi se i sestra - Arsenova kćerka iz prvog braka, Sandra - vratila za Amerku, mi smo odjedanput, iako nikada nismo bili prevelika obitelj, ostali sami. I koliko god sam sada u fazi da sam sazrio - jer su ovo moje četrdesete - naglo sam sazrio i zbog ovoga... Makar je lista prioriteta mnogo drugačija u odnosu na onu što je bila. Ne mogu reći da mi muzika nije bitna; meni je muzika sve, ali sam vrlo familijaran tip i ovo sve skupa me još više vezalo uz obitelj - ispričao je on za Portal Analitika.

Upravo su se ti najteži trenuci poklopili sa radom na aktuelnom albumu "Matija svira Arsena" koji je snimio 2. septembra.

- I glazbeno se desio jedan poseban moment - dva tjedna nakon što je otac preminuo - da sam spletom raznih okolnosti u velikoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani "Lisinski", sjeo za novi "Stenvej" i odsvirao Arsenove pjesme. Album traje točno onoliko koliko sam svirao. To je danas nominirano za sedam hrvatskih diskografski nagrada Porin, proglašeno za najbolji instrumentalni album, a možda je i najbolji album koji je Hrvatska iznjedrila u 2015. godini... I na tom planu se desio splet okolnosti - emotivnih i još mnogih drugih - što se u tom albumu iznjedrilo. Koliko god je to moj 13. album, po mnogima je najbolji koji sam napravio. Znači, taj trenutak dva tjedna nakon smrti oca kada sam sjeo za klavir i svirao... Žestoka je cijela ta priča - kazao je Matija Dedić.

matija2I, po njemu, ništa se ne može mjeriti sa tim emocijama, sa tim trenucima koje je proveo svirajući djela svog oca.

- Već u januaru sam bio u Njujorku gdje sam opet snimio nešto za moj drugi, "strani kolosjek". Nisam time baš najzadovoljniji, iako nije loš album. Činjenica je da je najviše iz mene izašlo s očevom glazbom. Valjda je tako moralo biti - navodi on i potcrtava posebnost svega što dotaknu a vezano je za Arsena.

- Ne možemo pričati o marketinškim trikovima; recimo - Arsena sada nema, pa ljudi kažu "zato je tvoj CD najbolji". Nije. Nenad Georgievski je, recimo, za portal "All About Jazz" napisao kritiku o albumu i nevjerojatno je kakvim riječima ga je opisao. Ali, to je sve Arsen - jedna persona velike snage...

Svaki dalji rad posvećen i povezan sa stvaralaštvom njegovog oca, Matija smatra logičnim slijedom, nastavkom dijeljenja Arsenovih radova sa najširom publikom. Tako je najavio da porodica trenutno radi na prikupljanju materijala koji bi trebalo da čini knjigu "Trafika".

- Ako uopšte nađemo cijelu "Trafiku" - stalno gledamo po stanu da li ćemo i gdje pronaći njene djelove. Ali, obilazeći knjižare na ovim prostorima, shvatiš ono što je nevjerojatno: da je opus moga oca minimalno zastupljen. Za glazbu znamo svi, i to je sve pretežno dobro zastupljeno. Knjiga, pak, nema i na tom polju ćemo poraditi. Za početak, novim reizdanjem njegove najpoznatije - neću reći i najbolje - ali i svakako najprodavanije knjige "Brod u boci". Na taj način krećemo revitalizirati taj dio opusa mog oca - najavljuje Matija Dedić za Portal Analitika.

Kristina JERKOV

Foto: Ivana BOŽOVIĆ

Portal Analitika