Region

SASTANAK U BEOGRADU: Države regije jačaju kontrolu granica

Dok hiljade izbjeglica čekaju na grčko-makedonskoj granici, šefovi policija dogovorili su jačanje granica. Potpisnici zajedničke izjave dogovorili su da intenziviraju saradnju pri profiliranju, identifikaciji i kontrolisanom transferu izbjeglica, kazao je direktor Policije Srbije Vladimir Rebić.
SASTANAK U BEOGRADU: Države regije jačaju kontrolu granica
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjem sastanku u Beogradu učestvovali su šefovi policija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije, kao i predstavnici Holandije, Mađarske i EU.

"Složili smo se da je u cilju rešavanja migrantske krize neophodno jačanje kontrola granica zemalja na migrantskoj ruti, ali i onih čije se granice naslanjaju na ove zemlje, kao i da se mora nastaviti jačanje mehanizama za razmjenu informacija", rekao je Rebić.

Direktor Policije Srbije rekao je da su na sastanak bili pozvani i predstavnici grčke i njemačke policije, ali da se nijesu odazvali.

Direktor makedonske policije Goranče Savovski rekao je da Makedonija nije zatvorila granice i istakao da je za Makedoniju važno da Grčka bude uključena u rješavanje ovog pitanja.

Austrija se trudi da primijeni sve mjere kako bi broj azilanata u toj zemlji ostao u zadatim granicama od 37.000 i da to znači da sarađuju sa svim zemljama na Balkanskoj ruti da se ne bi stvorio preveliki pritisak na neku od njih, kazao je direktor austrijske policije Konrad Kogler.

Učesnici sastanka rekli su da nije povećan broj pokušaja ilegalnog prolaska, kao ni falsifikovanja dokumenata i istakli da danas nije bilo riječi o kvotama ili proširenju graničnih prepreka, napominjući da je to u domenu politike, a današnji sastanak bio je operativnog karaktera.

U radu sastanka su učestvovali i direktor mađarske policije Karolj Pap, policije Slovenije Marjan Frank, zamjenik direktora hrvatske policije Dražen Vitez, te predstavnici holandskog Ministarstva za odbranu, bezbjednost i pravdu. 

 

Al Džazira

Portal Analitika