Društvo

Prepoznat uspjeh INVO projekta: Prezentacija u Tadžikistanu

Na poziv kancelarije Svjetske banke u Dušanbeu, menadžeri INVO projekta (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost), Saša Ivanović i Vladimir Đurković, učestvovali su danas na događaju povodom početka implementacije projekta visokog obrazovanja koji realizuje Ministarstvo prosvjete i nauke Tadžikistana, a finansira se iz kredita Svjetske banke.
Prepoznat uspjeh INVO projekta: Prezentacija u Tadžikistanu
Portal AnalitikaIzvor

Pored predstavnika INVO projekta, događaju su prisustvovali predstavnici kabineta predsjednika Tadžikistana, Ministarstva prosvjete i nauke, Parlamenta, Međunarodne razvojne zajednice, civilnog sektora, ustanova visokog obrazovanja i Svjetske banke. Cilj ovog projekta, ukupne vrijednosti od 15 miliona dolara jeste da razvije mehanizme za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja u Tadžikistanu i njegove relevantnosti u odnosu na potrebe tržišta rada.

Pomoćnik ministra prosvjete i nauke Tadžikistana, Rahmatullo Mirboboev, istakao je da je ovo prvi projekat u sektoru visokog obrazovanja koji se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, a koji će doprinijeti sprovođenju sistemskih i institucionalnih reformi u zemlji.

- Kako je INVO projekat prepoznat kao uspješan primjer unaprjeđenja visokog obrazovanja i nauke, menadžeri projekta, Saša Ivanović i Vladimir Đurković, prezentovali su aktivnosti i iskustava stečena kroz implementaciju ovog projekta koji Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete Crne Gore uspješno realizuju od 2012. godine. Oni su upoznali prisutne sa sistemom visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i pregledom projektnih aktivnosti. Tokom izlaganja, posebna pažnja posvećena je programima dodjele grantova za institucionalno unapređenje u oblasti visokog obrazovanja i grantova za uspostavljanje konkurentnog okruženja za istraživanje. U okviru ovih programa Ministarstvo nauke je dodijelilo osam grantova u vrijednosti od 2,6 miliona eura, dok je Ministarstvo prosvjete trenutno u fazi pregovora za dodjelu devet grantova u vrijednosti do 50.000 eura pojedinačno – navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

INVO projekat je pozitivno ocijenjen od strane Svjetske banke i kao takav predstavlja primjer dobre prakse u oblasti visokog obrazovanja i nauke čija se iskustva mogu koristiti da drugim državama pruže korisne smjernice za implementaciju sličnih projekata.

Portal Analitika