Abiznis

Zapadni Balkan da radi na uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije

- Poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jedna je od alatki koje zajednički koristimo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji, pri čemu će taj proces našim građanima donijeti jasnu korist i prije čina pristupanja“ navodi se u zajedničkoj izjavi sa sastanka ministara energetike i saobraćaja Zapadnog Balkana koji je održan danas u Brislu u organizaciji komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kojem su, u ime resornih ministara, učestvovale Dragica Sekulić, generalni direktor Direktorata za eneregetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i Angelina Živković vd Direktora direktorata za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.
Zapadni Balkan da radi na uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, u fokusu sastanka bila su ključna pitanja iz Agende povezivanja, čiji je cilj bolja integracija zemalja Zapadnog Balkana, kao i efikasno povezivanje regiona sa Evropskom unijom. Pomenuti sastanak predstavlja nastavak samita o Zapadnom Balkanu održanom u Beču u avgustu prošle godine. Na sastanku u Briselu potvrđen je dogovor da se radi na uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije za Zapadni Balkan.

- U zajedničkoj izjavi učesnika satanka izražava se snažna posvećenost Berlinskom procesu i obezbeđivanje uslova da će samit Zapadnog Balkana zakazan za jul 2016. godine u Parizu ostvariti konkretne rezultate na unapređenju konkretnih investicionih projekata – navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Uz priznanje da je poboljšanje povezanosti u našem regionu, kao i sa EU,  ključni faktor za rast i nova radna mjesta u zemljama Zapadnog Balkana, u zajedničkoj izjavi sa današnjeg sastanka u Briselu učesnici prihvataju da „ova zajednička ambicija zahtijeva posvećenost i liderstvo svih zeemalja učesnica“ uz saglasnost da se  radi na uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije. Takođe, u izjavi se izražava nada da će Sporazum o transportnoj zajednici  biti parafiran prije Samita u Parizu.

„Obezbijedićemo da naši Nacionalni investicioni odbori održavaju listu prioritetnih projekata ažuriranom i kredibilnom, s obzirom da je ista preduslov za dobijanje podrške iz IPA II za investiranje i kofinansiranje u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan” ističe se u zajedničkoj izjavi.

Na kraju izjave, učesnici se  obavezuju da sprovedu u potpunosti i bez odlaganja sve meke mjere koje se odnose na oblast energetike i transporta,  dogovorene na Samitu u Beču.

„Svjesni smo da će se napredak po tom pitanju odraziti na buduće odluke u vezi sa kofinansiranjem Evropske unije“ navodi se na kraju zajendičke izjave sa ministarskog sastanka.

Portal Analitika