Abiznis

Fond garantuje za 98 odsto depozita

Više od 98 odsto bankarskih depozita pravnih i fizičkih lica, trenutno je osigurano garancijama Fonda za zaštitu depozita , izjavio je za Radio Crne Gore izvršni direktor fonda Predrag Marković.
Fond garantuje za 98 odsto depozita
Portal AnalitikaIzvor

Fond za zaštitu depozita (FZD) garantuje da će u slučaju stečaja neke banke isplatiti deponentima novac u iznosu do 50 hiljada eura.  Više od 98 odsto deponenata, kojih ima 740 hiljada,  je trenutno “pokriveno” tim garancijama, izjavio je,  gostujući u prijepodnevnom program  Radija Crne Gore izvršni direktor fonda Predrag Marković.

“FZD  je spreman da promptno reaguje i u slučaju stečaja neke banke,  isplati sredstva koja je neko fizičko ili pravno lice imalo u toj banci,do garantovanog iznosa-ukupno 50 hiljada eura. Garant su sredstva koje je FZD prikupio za proteklih desetak godina-70 miliona eura, kao i dugoročni kredit Evropske investicione banke-30 miliona eura”., kazao je Marković.

U vrijeme uvođenja eura, kao platežnog sredstva,  u bankarskom sistemu Crne Gore bilo je 230 miliona eura depozita, a  danas u tom sistemu, u kojem je 14 banaka,  ima 2, 6 milijardi eura.

“ To je djelimično zasluga FZD, ali prije svega,  rast depozita uslovio je privredni rast, razvoj bankarskog sektora, kao  i direktne strane investicije”, naglasio je Marković.

On je najavio  i da sa Svjetskom bankom pripremaju prijedloge za izmjene  Zakona o zaštiti depozita.

“Novina je da će više premije za osiguranje depozita plaćati banke koje imaju rizičnija ulaganja, a procjenu će  raditi FZD  i Centralna banka Crne Gore”, rekao je Marković dodajući da crnogorski bankarski sektor prema procjeni domaćih i stranih eksperata stabilan. (Portal RTCG)

Portal Analitika