Kultura

Gabi NOVAK: I ja sam učila od Arsena čitajući njegove pjesme, slušajući što govori

Ko zna što bi Arsen dalje uradio da je još potrajao... Ali, mislim da je toliko toga rekao, da prepoznajemo sve njegove mijene, odlaske, dolaste, stanja u koja je ponekad upadao... Svi se itekako prepoznajemo u Arsenovim stihovima, kazala je za Portal Analitika njegova supruga, diva Gabi Novak nakon gostovanja u Podgorici.
Gabi NOVAK: I ja sam učila od Arsena čitajući njegove pjesme, slušajući što govori
Portal AnalitikaIzvor

- On je bio pjesnik koji se mogao jako dobro razumijeti. U svakoj pjesmi, stihu sam prepoznavala što je doživljavao. On bi ih po nekoliko puta čitao tražeći savjet. Uvijek sam ga bodrila da objavi knjigu, da u nju stavi ono što osjeća, što misli o onome što ga okružuje - dodaje ona

Pola godine nakon smrti velikog umjetnika, sa sinom Matijom i zajedničkim prijateljem, slovenačkim kantautorom Zoranom Predinom, publiku širom regiona podsjećaju na djelić onoga što je Arsen Dedić stvorio. No, Gabi kaže da joj je danas teže nego u avgustu prošle godine, kada je ostala bez supruga.

- Ali sam jaka. Snagu mi daju lijepe uspomene, ljubav i zajedništvo koje je dijelila sa Arsenom, djeca, unuka, njegove pjesme... Ne volim da govorim o emocijama... Ali, to je život. Njegovim odlaskom kao da je mi je odrezana jedna ruka i sada sam primorana da plivam sama. Međutim, toliko toga lijepog je ostalo da svaku njegovu pjesmu uvijek nanovo emotivno doživljavam i sjetim se tih naših vremena kad smo zajedno koncertirali. Sad to dijelim sa našim sinom Matijom, koji je vrlo hrabro prihvatio da to tako bude - ispričala je višedecenijska saputnica jednog od najvećih autora našeg regiona.

Sjećanje na Arsena za nju je osvrt na cijeli stvaralački put, ali uvijek ističe kako od njega puno naučila.

- Kad smo se upoznali, bili smo ljudi sa potvrđenim karijerama, koje smo vremenom samo nadograđivali. Stalno smo se ispitivali u tom našem stvaralaštvu - stepenicu po stepenicu. I mislim da je to ono najljepše u mojoj karijetri. Učila sam čitajući njegove pjesme, slušajući što govori... Njemu mogu da zahvalim na bezbroj lijepih razgovora, povjerenje koje smo imali jedno prema drugom, a da ne govorim o našem privatnom odnosu i našem životu. Posljednjih godina sam se čak profesionalno od njega odmakla - od jedne šlagerske pjevačice do nečeg novog. Imala sam snagu da istražujem i on je to podržavao.

0103gabi1A iza nje je, dodaje, čak 55 godina karijere. U poslednjih deset godina uživa u "novom tretmanu".

- I tu mi je Arsen dao veliki podršku. Nikad nije bio ljubomoran. Stalno mi je govorio koliko vjeruje u mene. I na kraju je bio zadovoljan, što me je veoma veselilo. Na neki način, i to mi je produžilo trajanje na sceni. Danas u muzici imamo ljude koji žele brzi uspjeh. Ali, oni naprave veliku bum i zasite se, zasite okolinu, i za par godina ih se ne sjećaš. Za njima ostane praznina. Naša generacija, poput Arsena i mene, a ima još po neko iz našeg vremena, stalno som radili i držali svoj stav. Ostali smo vjerni svojim uvijerenjima, a to znači: ne mijenjati sebe, nego nadograđivati se - dodaje sagovornica Portala Analitika.

Gabi ima još jedan recept za dugo trajanje na danas tako nemilosrdnoj estradi.

- Nije dovoljan samo talenat, nego treba misliti, raditi, imati dobru ekipu. Jedan hit nije dovoljan... Ima stagnacija - i ja sam ih imala - ali se oporoviš novim hitom. I moraš ostati svoj. To je bitno. Ne treba pretjerivati s intervjuima, baš sve objavljivati na društvenim mrežama... Kako je divno rekao Arsen: dođe vrijeme da "čistiš svoj život".

Kada se osvrne, prisjeti Arsena i ponovo susretne s bolnom istinom da ga više nema, shvati da je uglavnom - sama.

- Uvijek mi kažu: "Ti si jaka". Možda i moje porijklo ima veze... Ali, kada se zavušeš u svoju tišinu... Večeri su mi najteže. No, jesam jaka sam kad se sjetim Arsenovih riječi, kad se već znalo da će otići: "Gabi, sad je sve u tvojim rukama". To mi je bilo dovoljno. Imamo djecu, divno nasljeđe, predivne pjesme, divnu unučicu Lu, snahu, drage prijatelje. To daje snagu da se izdrži - zaključuje Gabi Novak.

K.J.

Foto: Ivana Božović

Portal Analitika