Društvo

VULEVIĆ: Pavišić je bio junak koji je želio da oslobodi Rijeku Crnojevića

Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse Zoran Vulević reagovao je na reportažu Željka Vukmirovića “Rijeka Crnojevića: O kučici i druge priče”. Reagovanje koje je u formi objašnjenja prenosimo integralno.
 VULEVIĆ: Pavišić je bio junak koji je želio da oslobodi Rijeku Crnojevića
Portal AnalitikaIzvor

U cijenjenom listu “Pobjeda” prenešen je tekst iz Portala Analitika gospodina Željka Vukmirovića pod nazivom: ”Rijeka Crnojevića : “O kučici i druge priče”.  U vezi sa tim, a shodno zakonu o medijima, molio bih Vas da obavite slijedeće:

U, rekao bih, slobodnijoj interpretaciji događaja iz tog vremena, autor konstatuje: da je neki Pavišić ubio obodskog kadiju zato što mu je Salački beg, koji se navodno bio posvađao sa obodskim kadijom, obećao da će mu dati svoju kuću i imanje  nakon što to učini. Zaista čudno, da  li i tendenciozno ?

Jer, stvari, po mojim porodičnim saznanjima koja se prenose “sa koljena na koljeno,” ne stoje tako. Pavišić je ubio  obodskog kadiju ne zato što mu je nešto obećano zauzvrat, nego zato što je bio junak koji je želio da Rijeku Crnojevića oslobodi turskog zulumćara.

Stiče se utisak da postoji i namjera, svjesna ili nesvjesna svejedno,  da se taj Pavišić prikaže kao neki siromah koji živi u tamo nekom kućerku od pruća, kao običan lutalica, beskućnik, spreman na sve da bi promijenio svoj  imovinski i svaki drugi status. Čak i da je tako, da li treba to posebno naglašavati s obzirom na, ne samo za Rijeku Crnojevića,  značaj junačkog djela koje je taj Pavišić napravio. Ili, možda, upravo zbog toga.

Da li je takav stav autor teksta iznio zbog činjenice da danas, u Crnoj Gori, od bratstva Pavišića, ne živi niti jedan muški potomak, pa može slobodno “mahati činjenicama,” ili zato što su Pavišići tada bili došljaci, tzv jabanci, dakle oni čiji korijeni nijesu sa područja Rijeke Crnojevića, pa treba relativizovati svako ljudsko i junačko  djelo koje su učinili, a bilo ih je, itekako. Ili, možda, zbog jednog i drugog.

Naravno, ne tvrdim da je autor pomenutog teksta imao sve ovo na umu, ali imam pravo da u tako nešto barem posumnjam s obzirom da je, nažalost, i danas u Crnoj Gori  prisutna “plemenska svijest,” sa svim negativnim posledicama koje može imati za razvoj našeg društva.

Tekst se, dakle, u tom dijelu, može doživjeti i kao uvrjedljiv, s obzirom na izneseni motiv koji je podstakao to junačko djelo koje je učinio Pavišić.

Inače, Pavišići su stigli na Rijeku Crnojevića iz Vučijeg dola u Ćeklićima-Katunska nahija, kao Gvozdenovići, direktni potomci crnogorskog velikana Anta Gvozdenovića.

I biće Pavišića-Gvozdenovića, vratiće se neki od njih ubrzo u Crnu Goru u kojoj su uvijek uživali visok ugled i kao ljudi i kao intelektualci. I to na vrhu Oboda  gdje im, sviđelo se to nekome ili ne,  to i pripada.

 

Portal Analitika