Region

Nikolić u petak raspisuje izbore

Odmah poslije izbora novog ministra odbrane Zorana Đorđevića, premijer Aleksandar Vučić će u četvrtak predsjedniku poslati prijedlog za raspuštanje parlamenta. Već u petak, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić raspisaće vanredne parlamentarne izbore za 24. april.
Nikolić u petak raspisuje izbore
Portal AnalitikaIzvor

To je, prema saznanjima "Novosti" u državnom vrhu, red vožnje ove, politički vrele sedmice, koja će imati za epilog - žestok međupartijski rat za glasove, koji će potresati zemlju u naredna dva mjeseca.

Posljednji, dakle, posao poslanika pred raspuštanje parlamenta biće izbor Gašićevog nasljednika koji će praktično voditi resor u punom kapacitetu svega nekoliko dana, pa će zatim zajedno sa premijerom i ostalim ministrima raditi u tehničkom mandatu do izbora nove vlade. Čim Zoran Đorđević položi zakletvu, biće sviran kraj ovom sazivu parlamenta.

Odmah po zakazivanju parlamentarnih, predsjednica Skupštine Maja Gojković raspisaće opšte lokalne izbore, a prvi čovjek vojvođanske skupštine Ištvan Pastor pokrajinske, takođe za 24. april.

Dok se čeka i zvaničan gong, mnoge stranke su već formirale timove za izbore. Naprednjaci su potvrdili saradnju sa SDPS, NS, PUPS, Pokretom socijalista, a očekuje se da u koaliciji bude i SNP.

Sa socijalistima će sigurno ići JS i "Zeleni Srbije", još nije odlučeno hoće li u koaliciji biti i Aktivna Srbija Dušana Janjića i Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića.

Potpredsjednica Vlade i SNS Zorana Mihajlović rekla je juče da će se građani na izborima opredjeljivati na osnovu rezultata.

- Građani treba da razmišljaju koga žele da vide kao predsjednika Vlade. Hoćemo li Sandu Rašković Ivić, koja nas vodi u izolaciju ili Boška Obradovića, koji se zaklanja iza porodice i djece, a zagovara sankcije? Ili Tadića za čije vrijeme se gradilo 15 kilometara puta ili Pajtića, koji je praktično smanjio plate i povećao nezaposlenost u Vojvodini? - upitala je Mihajlovićeva i dodala: - Ili hoćemo da vidimo one koji su za dvije godine izgradili preko 100 kilometara puta i imaju viziju gdje treba da ide Srbija, a tu prije svega mislim na SNS i premijera Vučića.

Portparol SDS Konstantin Samofalov je odgovorio na "Twitteru":

- Ministar svega i svačega, bez ijednog sopstvenog rezultata, komentariše opozicione stranke. Društvo apsurda.

DSS je saopštio da oni i Dveri nisu za izolaciju, ali su protiv ulaska u EU i NATO, jer to nije u interesu Srbije.

Avaz.ba

Portal Analitika