Društvo

Kotor: Lokalna uprava da pokaže više agilnosti prema značajnim investicionim projektima

Gradnja ekskluzivnog turističkog naselja “Dobrota Palazzi” na prostoru bivšeg auto kampa izazvala je veliko interesovanje Kotorana i jednog broja nevladinih organizacija.
Kotor: Lokalna uprava da pokaže više agilnosti prema značajnim investicionim projektima
Portal AnalitikaIzvor

Počele su razne insinuacije, od onih da se radi o sprezi sa vrhom vlasti pa do potrebe zaštite ovog prostora od bilo kakve gradnje.

Gotovo se niko nije osvrtao na činjenicu da je Detaljnim Urbanističkim planom za područje Dobrote, koji je usvojen u julu 2013. godine, preuzeta obaveza iz Generalnog plana i urbanistička parcela na auto kampu data kao turističko naselje.

Danas se na ovu investiciju ipak gleda drugačijim očima.

Zakonom su ispunjeni svi uslovi za gradnju turističkog kompleksa na Kampu u Dobroti potvrdio je Niša Saveljić ispred investitora, gostujući u emisiji Skala radija “U Žiži“ .

On je podsjetio da je nekadašnji auto kamp, naročito posljednjih godina postao prava deponija, seprtička jama i mjesto za okupljanje beskućnika i narkomana. U takvom stanju je investitor zatekao ovaj prostor na kome se sada intenzivno radi i već se vide obrisi budućeg turističkog naselja.

Saveljić je ukazao na zapostavljeni aspekt kada je u pitanju ovako značajan projekat, koji će, pored podizanja opšteg nivoa turističke ponude grada Kotora, zaposliti jedan broj lokalnog stanovištva.

Tu su i prihodi Opštine kroz razna komunalna davanja i poreze.

Saveljić je podsjetio i na inicijativu koja je pokrenuta u dogovoru sa gradonačelnikom i direktorom Vodovoda i kanalizacije Kotor. Naime, u neposrednoj okolini Autokampa je evidentirano nekoliko vodotokova kojim bi trebalo da teče isključivo čista, oborinska voda, što na žalost nije istina.

Voda u ovim kanalima, posebno u ljetnim  mjesecima, kada je broj turista povećan, je vidno zaprljana fekalnim otpadom što se da i vidjeti i ”čuti”.

Za Saveljića je to neprihvatljivo, posebno u kontekstu podizanja nivoa turizma, jer sva ta voda, preko donjeg puta završava u moru. Zbog toga nam turisti odlaze i traže druge lokacije za kupanje.

On kaže da se konstatuje se da nam je more prljavo i da se to treba riješitii jer nam se tu kupaju djeca a onda, nakon sezone svi na to zaborave i sve ostaje isto.

Saveljić apeluje na građane da što prije zatraže priključenje na kanalizacionu mrežu, a nadležne gradske službe da to i isprate posebno sa stanovišta održavanja postojećih propusta kroz puteve kroz koje su često, nelegalno provučeni elektoinstalacioni vodovi.

Zbog ovih i sličnih problema će biti održan sastanak sa svim relevatnim gradskim službama u lokalnoj upravi.

Podsjetimo, ekskluzivno turističko naselja “Dobrota Palazzi,” sa 4 plus zvjezdice, prvi takvog tipa na teritoriji opštine Kotor, od velikog je značaja za razvoj ovog dijela Boke Kotorske.

Skalaradio.com

Portal Analitika