Svijet

Davutoglu: Pomoć svima koji su protiv Asada i Rusa

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je da zvanična Ankara pruža pomoć svim snagama u Siriji koje su protiv režima Bašara el Asada.
Davutoglu: Pomoć svima koji su protiv Asada i Rusa
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je Turska najzaslužnija što u Siriji postoji umjerena opozicija, ali i naveo da će Ankara pružiti svu pomoć snagama koje se bore protiv invazije Rusije i Irana.

“Kako bi oni mogli da se brane da nema turske pomoći sirijskom narodu? Ako danas zaista postoji umjerena opozicija u Siriji, to je zato što postoji podrška Turske. Ako danas Asadov režim nije u mogućnosti da kontroliše sve dijelove teritorije, to je zato što opoziciji pružaju podršku Turska i još neke države”, rekao je Davutoglu.

Prema njegovim riječima, Ankara će učiniti sve da pomogne svojoj sirijskoj braći i sestrama.

“Ne tražimo pomoć za to od bilo koga... Pomoći ćemo svima, od izbjeglica do herojskog naroda u Siriji. Svi Sirijci, oni koji podižu glas protiv agresije režima, protiv terorista Jedinice narodne zaštite Kurda, Islamske države i stranih sila koje vrše invaziju na Siriju, a to su Rusija i Iran”, dodao je Davutoglu.

On je istakao i da je cilj ruskih vazdušnih napada etničko čišćenje u i oko grada Alepa.

”Moskva gađa sve antirežimske snage, sve grupe, Sunite, Kurde, Turke, Arape, nije im bitno, gađaju sve koji su protiv Asada. Oni nastavljaju da stvaraju nove grupe izbjeglica koje idu ka Turskoj, međunarodna zajednica je nema i ne želi da pomogne izbjeglicama. Ultimativni cilj Rusije je da se u Turskoj i Evropskoj uniji stvori izbjeglička kriza”, istakao je Davutoglu.

Turski premijer je još jednom demantovao da Turska planira da se vojno angažuje u Siriji, kao i ponovio da ne žali zbog obaranja ruskog vojnog aviona, poslije čega su odnosi Ankare i Moskve naglo zahladnjeli.

Izvor: b92.net

Portal Analitika