Društvo

Hrebičkova: Evidentna diskriminacija prilikom zapošljavanja

Misija OEBS-a ove godine biće aktivno angažovana u projektima i obukama na planu borbe protiv diskriminacije i jačanja nacionalnog preventivnog mehanizma utvrđenog Konvencijom protiv torture – istakla je u intervjuu za Pobjedu šefica crnogorske kancelarije ove organizacije Janina Hrebičkova. Jedan od prioriteta biće im i promovisanje slobode vjeroispovijesti i podrška nadležnim institucijama u rješavanju slučajeva zločina iz mržnje.
Hrebičkova: Evidentna diskriminacija prilikom zapošljavanja
Portal AnalitikaIzvor

- U cilju pružanja podrške ombudsmanu i njegovoj ulozi kao nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i jačanja njegove sposobnosti da se bori protiv svih vidova diskriminacije, pomogli smo u procesu pribavljanja akreditacija uz pomoć UN-ovog Pod odbora za akreditovanje nacionalnih institucija za ljudska prava. Nakon zapažanja ombudsmana o upornim slučajevima diskriminacije po osnovu pola i starosti zastupljenih u oglasima prilikom zapošljavanja, Misija je sprovela istraživanje o diskriminaciji u štampanim i onlajn oglasima, koje će se koristiti za targetiranje te diskriminacije u 2016. godini – kazala je ona.

Upitana na koji način je angažovan OEBS na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, Hrebičkova je kazala da je Misija 2015. godine podržala radnu grupu koju je vodilo Ministarstvo pravde i koja je bila zadužena za izradu Nacrta zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine i propisa koji se tiču davanja u zakup ili prodaje zaplijenjene imovine.

- U saradnji sa Centrom za obuku nosilaca pravosudnih funkcija i Ambasadom SAD, obučili  smo sudije, tužioce, policijske službenike i ostale koji su uključeni u borbu protiv korupcije, pogotovo u dijelu finansijskih istraga. Trening o tim temama danas je sastavni dio standardnog nastavnog plana i programa Centra. Osim toga, podržali smo kampanju podizanja javne svijesti koju je vodila Uprava za antikorupcijsku inicijativu. U 2016. godini Misija, u saradnji sa Ambasadom SAD-a i Delegacijom Evropske unije, će omogućiti obuku za finansijske istrage novom odsjeku za finansijske istrage u okviru policije, kao i kancelarije glavnog specijalnog državnog tužioca. Misija takođe planira da pruži tehničku pomoć Upravi za nekretnine u dijelu sprovođenja novih propisa – ističe ona.

Na pitanje u kojoj je fazi proces osnivanja jedinstvenog samoregulatornog novinarskog tijela u Crnoj Gori, Hrebičkova je kazala da, iako bi Misija pozdravila formiranje takvog tijela, svjesna je realnosti i da definitivno nećeo insistirati na njemu po svaku cijenu.

- Važno je kroz ovaj proces ići korak po korak i sa premisom da i naši nacionalni partneri takođe iskreno žele da vide stvarnu promjenu i poboljšanja u praksi. Jedan od prioriteta medijske zajednice u ovom dijelu jeste puna primjena i jedinstveno tumačenje Novinarskog etičkog kodeksa. Kada se to postigne, ukoliko zaista postoji stvarna zainteresovanost medijske zajednice za formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela, Misija će pozdraviti i podržati takav razvoj događaja. Jedinstveno samoregulatorno tijelo jedini je efikasan mehanizam za zaštitu medijskih sloboda, unapređenje kvaliteta izvještavanja, kojim se obezbjeđuje smanjivanje uticaja države na najmanju moguću mjeru – poručila je Hrebičkova.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika