Sci/Tech

Ruski naučnici krenuli tragom Hajdukovićeve teorije

Ruski tim astronoma obavio je prva mjerenja motivisana praktičnom provjerom teorije fizičara Dragana Hajdukovića, koju on vidi kao rješenje za prevazilaženje krize u fizici nastale otkrivanjem fenomena za koje nauka nema objašnjenje.
Ruski naučnici krenuli tragom Hajdukovićeve teorije
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Hajduković potvrdio Pobjedi, ruski naučnici predvođeni Elenom Rošćenom u periodu od 17. do 23. februara sproveli su prva u nizu mjerenja i posmatranja dva takozvana transneptunska sistema. Praćenje njihovih orbita sam Hajduković je naveo kao potencijalni odgovor koji bi mogao da potkrijepi njegovu teoriju.

 - Ako bude makar polovično potvrđena, teorija će predstavljati novu naučnu revoluciju jer sa jedinstvene tačke gledišta (kvantni vakuum sa virtualnim gravitacionim dipolima) razrješava najveće misterije savremene fizike, astrofizike i kosmologije: šta je priroda onoga što zovemo tamna materija i tamna energija, zašto kosmosom dominira materija, a ne antimaterija... i još mnogo toga. Ruskim iskorakom počeo je novi metod astronomskih posmatranja i mjerenja koji može da potvrdi ili opovrgne moju teoriju, ali je veoma značajan nezavisno od bilo koje teorije jer omogućava dosad neviđenu preciznost detektovanja eventualnih gravitacionih anomalija do hiljadu milijardi puta slabijih od gravitacije na koju smo navikli na Zemlji. Metod je zasnovan na posmatranju transneptunskih binarnih sistema (mini planeta i još manji satelit) i precizno određivanje karakteristika orbite satelita.

Upravo je te orbite posmatrao ruski tim i to teleskopom BTA, prečnika ogledala 6,05 metara i dzužine 42 metra.

- Posmatrali su dva transneptunska sistema Eris-Dysnomia i Haumea-Namaka. Nedostatak ruskog teleskopa je u tome što nema takozvanu adaptivnu optiku koja u značajnoj mjeri neutrališe probleme izazvane atmosferskim kretanjima. Zbog toga ruski naučnici planiraju da već iduće godine koriste i jedan od najboljih svjetskih teleskopa – kaže Hajduković.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika