Politika

Na predlog Medojevića IDU usvojio izjavu o pravcu daljeg djelovanja

Na predlog predsjednika PZP Nebojše Medojevića, Izvršni komitet IDU i Stalni komitet za spoljne poslove IDU jednoglasno su usvojili Izjavu kao interni dokumenat-preporuka rukovodstvu IDU o pravcu djelovanja u narednom periodu.
Na predlog Medojevića IDU usvojio izjavu o pravcu daljeg djelovanja
Portal AnalitikaIzvor

„IDU izaražava svoju zabrinutost zbog pogoršanja stanja demokratije u jednom broju zemalja,  gdje se grubo krše ljudska prava i slobode i dovodi u pitanje regularnost izbornog procesa, što dovodi do porasta nestabilnosti, sukoba i jačanje populističkih, autoritarnih, nedemokratskih političkih snaga. U cilju efikasnijeg i pravovremenog reagovanja IDU će formirati ad hoc posmatračke misije sastavljene od predstvanika članica IDU, koje će pripremiti posebne izvještaje o stanju demokratije i regularnosti izbora na zahtjev partija članica IDU, koje smatraju da je stanje u ovim oblastima u zemlji kritično i da sve članice IDU treba da budu objektivno informisane. Ove ad hoc misije treba da povećaju stepen međusobne solidarnosti članica IDU. kao i da povećaju međunarodni politički uticaj i kredibilitete IDU", navodi se u izjavi.

Povodom jednoglasnog usvajanja Izjave-preporuke, njen predlagači predsjednik PZP g. Nebojša Medojević je kazao da su povod za predlaganje ove Izjave-preporuke vrlo zabrinjavajući trendovi u mnogim zemljama svijeta.

-  Prvenstveno tamo gdje se smatralo da je demokratija konsolidovana, i da joj ne prijete rizici ponovnog prelaska u autokratiju, diktaturu, vojnu huntu i slične režime. Primjer je dramatična situacija u Venecueli, gdje Predsjednik Maduro ne želi da da mandat opoziciji koja je na izborima osvojila 2/3 većinu, i gdje nastalo bezvlašće prijeti ratom. Takođe i teror protiv bivšeg Predsjednika Maldiva g.Mohameda Našida, koji je u farsičnom susdskom procesu osudjen na 13 godina robije zbog navodnog terorizma.A u stvarnosti, on je sa svojim najbližim saradnicima žrtva progona od strane aktuelnog Predsjednika g.Jamina, koji je uz pomoć mafijaškog novca i terorističkih organizacija pokrao prethodne izbore, pa sada preko 100 funkcionera Našidove MDP (Maldivske Demokratske Partije) drži u zatvoru i sudi im zbog političkog djelovanja - rekao je Medojević, saoptšeno je iz PzP-a.

Politička kriza u Crnoj Gori je, kako je naveo, povod za ovu Izjavu-preporuku.Naša država u kojoj je objavljeno mnoštvo dokaza da Đukanović krade izbore, i da masovno krši ljudska prava i slobode, ucjenjujući i kupujući birače.

- Bjelodano je dokazano da Đukanovićev režim, protivustavno i protivzakonito zloupotrebljava državne službe, tajnu i javnu policiju, državne i kontrolisane privatne medije, tajkune i mafiju, i da tako, političkom korupcijom i izbornim krađama dolazi na vlast. Razmjere krize u Crnoj Gori su eskalirale nakon brutalnog policijskog terora nad mirnim demonstrantima i nakon nasilnog i protivzakonitog razbijanja protesta. Posebno zabrinjava politika dvostrukih aršina, koju EK demonstrira u odnosu na rješenje vrlo sličnih kriza,ove u Crnoj Gori i one Makedoniji. U Makedoniji, u kojoj se više puta na izborima mijenjala vlast, EK se direktno uključila u podršku opozicionom zahtjevu za ostavkom Premijera i za formiranjem Prelazne Vlade za izbore. U Crnoj Gori, EK je izbjegla da se uključi, i podržala je lažni dijalog Đukanovića i ostatka opozicije, bez DF-a, koji je završio Đukanovićevim odbijanjem da prihvati čak i minimalne zahtjeve - naveo je Medojević.

On je istakao da su zahtjevi DF vrlo slični zahtjevima makedonske opozicije, a stanje demokratije, nivo izbornih krađa, političke korupcije, ucjena i pritisaka je mnogo veći u Crnoj Gori.

- EK je zauzela dva različita stava oko istog problema i dovela u pitanje motive za takvo svoje ponašanje. Zašto EK podržava korumpirani, nedemokratski, švercerski režim, koji je prijetnja razvoju demokratije i stabilnosti zemlje? Bez dvostrukog demokratskog pritiska, koji mora doći od ujedinjenih demokratskih opozicionih struktura u zemlji, i od prodemokratskih struktura spolja, Đukanović neće dozvoliti poštene izbore. Ignorisanje ovog problema od strane EK i SAD može dovesti eskalacije krize u zemlji i do sukoba. Kome je to interes? Ukoliko EK i SAD nastave dosadašnju politiku ohrabrivanja Đukanovića da nastavi sa političkom korupcijom, krađom izbora, švercom i nasiljem, oni će snositi najznačajniji dio odgovornosti za destabilizaciju zemlje i za ulazak u otvorenu diktaturu i haos. Još ima vremena da se prava opozicija ujedini i da pruži snažan odgovor Đukanoviću, ali i da EK i SAD izvrše snažan pritisak na Đukanovića da uradi ono što je uradio Gruevski u Makedoniji – da podnese ostavku i tako stvori političke uslove za mirno rješenje krize na poštenim i fer izborima - rekao je Medojević.

Skup u Kolombu je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Sri Lanke, g. Ranila Vikremesinga (Ranil Shriyan Wickremesinghe), i pod rukovodstvompredsjednika Vlade Novog Zelanda i predsjednika IDU-a, g Džona Keja (John Key). Skupom u Kolombu (Sri Lanka) je predsjedavao jedan od lidera Konzervativne partije Kanade i potpredsjednik IDU g. Toni Klement ( Tony Clement).

Portal Analitika