Društvo

Bošković na konferenciji i sajmu o IT u obrazovanju

Ministar prosvjete mr Predrag Bošković prisustvovao je dvodnevnoj konferenciji i sajmu o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, koja se danas završava u Beogradu, u okviru koje je više od dvadeset zemalja centralne i istočne Evrope predstavilo primjere dobre prakse kada je riječ o novim tehnologijama u obrazovanju i planove za naredni period u ovoj oblasti.
Bošković na konferenciji i sajmu o IT u obrazovanju
Portal AnalitikaIzvor

Konferenciju je juče otvorio minister prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Srđan Verbić, a prvog dana govorilo se o digitalnom pristupu na časovima odjeljenske zajednice, web alatima i integraciji nastavnih predmeta, bezbjednosti djece na internetu, kao i obuci nastavnika za ECDL program. Prvog dana konferencije ukazano je na to da uređaji postaju prave pokretne laboratorije, a nastava, uz angažovanje nastavnika, nauka sa realnim eksperimentima. Predočen je značaj promjene ritma u nastavi kroz korišćenje nekoliko informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i rješenja, mogućnosti usavršavanja nastavnika kroz seminare koji se održavanju online, korišćenje IKT u svrhu cjeloživotnog učenja, kao i izazovi online studiranja.

- Drugog dana konferencije predstavljeno je nekoliko inovativnih platfomi za učenje kroz igru, a bilo je i izlaganja na teme reforme nastavnih predmeta koji uključuju IKT, promovisanja inkluzivnog obrazovanja kroz IKT i primjene računara u predškolskom obrazovanju. Paralelno sa dvodnevnom konferencijom održavao se i sajam na kome je više od 60 IKT kompanija i obrazovnih institucija izSrbije i inostranstva predstavilo najnovija tehnološka rješenja u oblasti obrazovanja. Konferencija je imala za cilj da pruži podršku predškolskim ustanovama, školama, univerzitetima i drugim organizacijama koje se bave obrazovanjem da postanu inovativnije, da osavremene process učenja i na što bolji način iskoriste mogućnosti koje nove tehnologije pružaju - navodi se u saopštenju iz Ministarstva prosvjete i dodaje da je Bošković ujedno bio gost u emisiji "Nove tehnologije u obrazovanju", koju u saradnji sa Britanskim savjetom realizuje Radio-televizija Srbije.

Portal Analitika