Svijet

Steže se obruč na balkanskoj ruti za izbjeglice

Zbog sve strožijih kriterijuma zemalja, počinju se tražiti novi putevi balkanskom rutom do Evrope.
Steže se obruč na balkanskoj ruti za izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

Srbija, Hrvatska, Slovenija i Austrija ograničile su broj dnevnih ulazaka izbjeglica na 580, uz stroge šengenske kriterijume. Hiljade ih čeka na grčko-makedonskoj granici. Zbog sve strožijih kriterijuma zemalja, počinju se tražiti novi putevi balkanskom rutom do Evrope.

Nakon nekoliko dana provedenih u blizini makedonske granice, grupe izbjeglica su odlučile preuzeti stvar u svoje ruke. Umorni su, ali su odlučni da idu dalje.

"Ovdje smo četiri ili pet dana. Ne spavamo, ne možemo se okupati, niti promijeniti odjeću, ne možemo ništa. Samo kupujemo hranu i ono što nam je potrebno. Zato smo odlučili krenuti prema Makedoniji, u Skoplje", kazao je Adam, izbjeglica iz Sirije.

Jedna kolona zaputila se prema polju. Djeca pokušavaju uhvatiti korak s majkama, jedni drugima pomažu. Dolaze pred granicu, ali neizvjesnost je i dalje prisutna.

"Ne osjećamo ništa. Ne znamo šta nas čeka dalje. Mislimo da će sljedeći korak biti lakši, ali se uvijek ispostavi da je teži. Došli smo prvo na Samos u Grčkoj. Tu smo čekali tri dana, zbog trajekta. U autobusu smo spavali dva dana, a zatim stigli u ovaj kamp", rekao je Jazad, izbjeglica iz Sirije.

Makedonija je u posljednja 24 sata ponovno otvorila granicu. Primila je oko 160 osoba. Na sjevernoj granici sa Srbijom, u kampu u Tabanovcima, trenutno je blizu 300 izbjeglica i sve je više oboljelih.

"Zbog vremenskih uslova, najčešća su oboljenja disajnog trakta. Na to se najviše žale", navodi Sanja Rosevska iz Crvenog krsta Makedonije.

Većina želi ići dalje

U Srbiji je blizu 2.000 izbjeglica. U posljednjih nekoliko dana 38 ih je tražilo azil, jer većina želi ići dalje. Istovremeno, susjedne države režu kvote.

"Prethodne večeri dobili smo obaveštenje od hrvatske policije, koje su oni dobili od slovenačke policije, da se od danas primenjuje novi režim i da Slovenija i Hrvatska neće primati više od 500 ljudi dnevno, i to je najnovija izmena", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Sve su oštriji kriterijumi i ograničenja za dolazak do Evrope, njihov krajnji cilj. Steže se obruč na balkanskoj ruti i traže novi putevi. Jedan od njih je Albanija, čija se vlast, na čelu s Edijem Ramom, oštro protivi toj mogućnosti.

Al Jazeera

 

Portal Analitika