Svijet

U Siriji na snazi prekid vatre

U Siriji je u ponoć stupio na snagu prekid vatre, dogovoren na osnovu američko-ruskog plana.
U Siriji na snazi prekid vatre
Portal AnalitikaIzvor

Rojters, međutim, javlja, da su najmanje dvije osobe poginule kada je na ulasku u provinciju Hama eksplodirao automobil-bomba.

Za sada nije poznato ko je odgovoran za napad. Iz dogovora o primirju isključene su islamističke grupe, Al Nusra front i tzv. Islamska država, što unosi zebnju u održivost primirja.

Agencije prenose da je pucnjava prestala u predgrađima Damaska i u Alepu na sjeveru zemlje, gdje su proteklih dana vođene žestoke borbe, a Opservatorija za ljudska prava je objavila da je mirno na sjeveru provincije Latakijai centralnim provincijama Homs i Hama.

"Ne mogu da sakrijem istinu da sam srećan što je rat prestao, pa makar i na kratko. Ako se ovako nastavi, možda možemo da idemo i kući", prenosi AFP reči jednog od vojnika režimskih snaga.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura najavio da će nova runda pregovora početi 7. marta ukoliko se primirje održi.

Savjet bezbjednosti UN sat prije stupanja primirja na snagu jednoglasno podržao dogovor usvajanjem rezolucije, za koju su nacrt izradile SAD i Rusije.

Rusija je saopštila da su sve strane spremne za primirje, dok je Turska izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sporazumom o primirju između snaga sirijske opozicije i zvaničnog Damaska koji su predložili Vašington i Moskva.

Sirijska opozicija je saopštila da će poštovati primirje, ali je izrazila veliku zabrinutost zbog nedostatka jasnog mehanizma za primenu tog sporazuma.

Portal Analitika