Društvo

Vladimir Bakrač o slučaju istjerivanja đavola: Egzorcizam neodvojivi dio religije

Snimak koji je monah Srpske pravoslavne crkve Arsenije Jovanović pustio vjernicima okupljenima u manastiru Ostrog na kojem žena vrišti tokom navodnog egzorcizma može se shvatiti u kontekstu religijske propagande - ocijenio je za Pobjedu sociolog religije i politikolog Vladimir Bakrač.
Vladimir Bakrač o slučaju istjerivanja đavola:  Egzorcizam neodvojivi dio religije
Portal AnalitikaIzvor

Arsenije Jovanović je u sklopu Duhovne večeri u manastiru Ostrog govorio na temu „Pravosljavlje, prvo i posljednje uporište čovječanstva“ prilikom kojeg je noseći tamne naočare, na mobilnom telefonu pustio audio snimak navodnog egzorcizma, kako bi vjernici mogli da čuju što se događa tokom istjerivanja đavola iz ljudi.

Na snimku se prvo čuje kako žena laje, a potom vrišti dok sveštenik pored nje čita molitve. Vijest o istjerivanju đavola u Donjem manastiru Ostrog objavio je i britanski tabloid „Dejli mejl“. Komentarišući takav postupak Bakrač naglašava da se nijedna religija, samim tim ni hrišćanstvo i Pravoslavna crkva ne mogu amnestirati (osloboditi) od okultnih radnji među kojima je i istjerivanje demona iz ljudskog organizma. Ipak, smatra Bakrač, javno eksponiranje tog čina dobilo je elemente vulgarnosti.

- Javno eksponiranje da si nekom pomogao nije u hrišćanskom duhu. Način na koji je to izveo monah Jovanović držeći predavanje dobilo je više elemente vuglarnosti nego duhovnog preporoda kod slušaoca - smatra Bakrač. On objašnjava da se i unutar same crkve vrlo često vodi polemika, da li da se obavlja egzorcizam ili ne. Ako se prihvati izvođenje tog rituala, kako kaže naš sagovornik, „onda to treba da radi duhovna osoba koja je po godinama stara, vrlo iskusna i koja je na neki način opsjednuta Svetim duhom, koja je prvo sebe očistila od svih tih demonskih zavisnih uticaja“.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika