Crna hronika

Latinović vraća Budvi 19.500.000 eura

Viši sud u Podgorici usvojio je sporazume o priznanju krivice koje su prije dva mjeseca sa Specijalnim tužilaštvom sklopili kompanija ,,Trejd junik“ i direktor te firme Goran Bojanić, potvrdila je samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović. Nagodbom je predviđeno da firma čiji je osnivač Mirko Latinović opštini Budva vrati 19.500.000 eura.
Latinović vraća Budvi 19.500.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što rješenja o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postanu pravosnažna sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presude kojima se optuženi oglašavaju krivim u skladu sa usvojenim sporazumima – pojasnila je Muzurović. Kako je pojašnjeno iz Višeg suda Bojanić koji je rukovodio kompanijom ,,Trejd junik“ priznao je da je koristeći poziciju u toj firmi učestvovao u malverzaciji koje su budvansku opštinu koštale višemilionski iznos. Takođe, u saopštenju Višeg suda se navodi da se kompanija ,,Trejd junik“ i njen nekadašnji direktor Bojanić osim za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja terete i za krivično djelo produžena utaja poreza i doprinosa. - Protiv navedenih rješenja može se izjaviti žalba u roku od tri dana od dana prijema rješenja krivičnom vijeću Višeg suda – navodi se u saopštenju.

Vlasnik ,,Trejd junika“ Mirko Latinović, je u specijalnom procesu protiv sada već bivših formalnih i neformalnih čelnika budvanske opštine dobio status svjedoka saradnika. On je odmah saopštio da je spreman da plati državi štetu nastalu gradnjom luksuznog kompleksa ,,TQ plaza“ u centru Budve. Skupština opštine Budva je krajem januara jednoglasno poništila odluku o aneksu 4 i ugovor o fiduciji koji je zaključila sa budvanskom kompanijom ,,Trejd junik“. Raskid aneksa i ugovora o fiduciji inicirao je upravo Latinović navodeći da su aneksom prikrivene kriminalne radnje. On je ranije priznao da je dio kriminalne grupe, a kao šefa te grupe označio je visokog funkcionera DPS Svetozara Marovića. Osim sporazuma sa Bojanićem i kompanijom ,,Trejd junik“, Tužilaštvo je dogovorilo nagodbu i sa bivšim predsjednikom budvanske opštine Lazarom Rađenovićem i Milošem Marovićem sinom Svetozara Marovića. Međutim, ti sporazumi Višem sudu još nijesu dostavljeni iako su potpisani početkom ove godine. Nezvanično saznajemo da iako jedno ne uslovljava drugo, Specijalno tužilaštvo neće podići optužnicu u predmetu formiranom povodom slučajeva u javnosti poznatim kao TQ plaza, Jaz i Prijevor, dok se ne odluči o sporazumima potpisanim sa Marovićem i Rađenovićem.

Pobjeda

Portal Analitika