Abiznis

Kroz LAMP projekat planski pokriveno 58 odsto teritorije Crne Gore

Kroz LAMP projekat (Projekat zemljišne administracije) koji je realizovan u partnerstvu sa Svjetskom bankom, finansirani su ili kofinansirani planovi kojima je pokriveno 58 odsto teritorije Crne Gore, saopšteno je na danas održanoj konferenciji u Budvi povodom završetka pomenutog projekta. Ovaj projekat je postao efektivan 2009. godine, a nosioci su bili Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Uprava za nekretnine.
Kroz LAMP projekat planski pokriveno 58 odsto teritorije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Neke od najznačajnijih realizovanih aktivnosti sprovedene u okviru LAMP-a, a koje su prezentovane na današnjoj konferenciji bile su finansiranje ili kofinansiranje izrade 9 prostorno-urbanističkih planova opština kojima je pokriveno 58% teritorije Crne Gore (za Cetinje, Danilovgrad, Bijelo Polje, Plav, Kolašin, Šavnik i Nikšić. Andrijevicu i Pljevlja). Važno je naglasiti da je tokom izrade navedenih planova primijenjen participativni pristup po pravilima i procedurama Svjetske Banke, a što je obezbijedilo najveći stepen transparentnosti i učešča građana.  Sljedeće, finansiranje izrade 22 detaljna urbanistička plana u 10 opština sjevernog i centralnog regiona Crne Gore, kao i unapređenje procesa izdavanja građevinske dozvole uključujući podršku uvođenju sistema “jedan šalter” za izdavanje dozvola (koji podrazumijeva da se na jednom mjestu tj. instituciji dobija sva potrebna dokumentacija za izdavanje dozvole, a što je bilo od velikog značaja i za napredak Crne Gore na Doing Business listi Svjetske banke, kao i za smanjenje rokova za izdavanje dozvola sa skoro 300 dana na oko 30-ak). U ovom dijelu naglašeno je da je Ministarsvo uspostavilo kvalitetan sistem planiranja i izdavanja dozvola, te da je isti potrebno dalje unapređivati na opštinskom nivou.

Unapređenje procesa registracije nepokretnosti sa ciljem povećanja efikasnosti u radu- takođe, kroz podršku ovog projekta, rad na predmetima upisa hipoteka sveden na 24h od momenta predaje zahtjeva, čime je Uprava za nekretnine korisnicima kredita stvorila uslove za njihove dalje aktivnosti. Tako je, prema podacima Uprave za nekretnine, na kraju 2015. godine smanjen broj ukupnih nezavršenih predmeta za oko 3% od ukupnog broja predmeta u radu, uz napomenu da je broj predmeta  u odnosu na prethodni uporedni period porastao za preko 10%.

Izrada Centralnog registra planske i tehničke dokumentacije, koja je tako postala na jednom mjestu pregledna i dostupna javnosti, što je još jedan važan korak ka transparentnosti u oblasti uređenja prostora.

Ovaj projekat doveo je do toga da sa 28% pokrivenosti prostora prostorno-urbanističkim planovima dođemo na oko 60%. Siguran sam da će ovaj podatak podstaći lokalne uprave primorja da završe prostorno-urbanističke planove sa čijom izradom su neke otpočele prije više godina, saopštio je ministar Gvozdenović tokom svog uvodnog izlaganja. Pored njega, prisutnima su se uvodnim govorima obratili direktorica Svjetske Banke za region Tatjana Proskurjakova i direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Portal Analitika