Protokol

Krivokapić – Zanari: Slobodni izbori izazov za Crnu Goru

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, i generalni sekretar OEBS-a, Lambert Zanari, istakli su da su slobodni i pošteni izbori temeljna vrijednost koju OEBS štiti, čime su posvećene i mnoge posebne institucije u okviru OEBS-a.
Krivokapić – Zanari: Slobodni izbori izazov za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić i Zanari su konstatovali da se Crna Gora nalazi pred velikim izazovom da obezbijedi svojim građanima osnovno demokratsko pravo "da slobodno izraze volju i dobiju vlast koja je nesporni iskaz njihovih glasova".

"Bez toga nema ni elementarnih uslova za demokratiju, ni trajne stabilnosti i prosperiteta za državu. Generalni sekretar Zanier obećao je podršku OEBS-a Crnoj Gori kako bi došla do slobodnih i poštenih izbora. Iskazao je zahvalnost Krivokapiću na svemu što je do sada radio u OEBS-u i pokretanju i vođenju parlamentarnog dijaloga u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju iz kabineta Krivokapića.

Saglasili su se da u narednom periodu treba dosta uraditi u oblasti vladavine prava, kao i u obezbjeđivanju slobode medija i izražavanja, "jer pored toga što su to ključni principi u procesu proširenja, sloboda medija je odraz demokratije u jednoj zemlji".

"Takođe, sagovornici su istakli značaj pune primjene izbornog zakonodavstva u cilju sprovođenja fer i slobodnih izbora koje će priznati svi učesnici izbornog procesa, kao i potrebu vraćanja povjerenja u izborni proces", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Krivokapić je boravio u Beču, gdje se održavalo 15. Zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a. Na zasjedanju, pored Krivokapića, učestvuje i poslanik Branko Čavor, u svojstvu zamjene stalnom članu u delegaciji.

 

Portal Analitika