Kultura

Filmovi 44. FEST-a na repertoaru Cadmus Cineplexa

U Cadmus Cineplex bioskopu u Budvi, u okviru programa 44. FEST-a, možete pogledati filmove: "Kraljica pustinje", "Sikario", "Komuna", "Dženis Džoplin, mala plava djevojka", "Mjera ljudskosti", "99 domova", "Ave, Cezare!", "Nerazuman čovjek", "Poslastica", "Anarhisti", "Mladost", "Rok kraljica", "Veliki otac, mali otac i druge priče" i "Osveta".
Filmovi 44. FEST-a na repertoaru Cadmus Cineplexa
Portal AnalitikaIzvor

Kraljica pustinje

Datum prikazivanja: 26. februar, 17:20

Uloge: Nikol Kidman, Robert Patinson, Džejms Franko, Demijan Luis

Režija: Verner Hercog

("Queen of The Desert", 129 min, SAD, Maroko, 2016, drama, istorijski)

Epska saga o požudi, strasti, istraživačkoj avanturi i tragičnoj ljubavi heroine tadašnjeg Ujedinjenog Kraljevstva, neustrašive Gertrurde Bel. "Kraljica pustinje" bazirana je na životu britanske književnice, arheologa, istraživača i agenta ostrvske tajne službe. Snimana u Maroku i Jordanu, carskom Marakešu i mističnoj Petri, "Kraljica pustinje" vraća nas u zlatno doba Holivuda, kad je Istok mamio Zapad, vaskrsavajući u suncem spečenom tlu svoje najveće mitove i legende. Zarobljena između "1001 noći" i ženskog "Indijane Džonsa", ova spektakularna drama nominovana na berlinskom filmskom festivalu za Zlatnog medvjeda.

Sikario

Datum prikazivanja: 26. februar, 20:00

Uloge: Benisio Del Toro, Emilu Blant, Džoš Brolin

Režija: Deni Vilnev

("Sicario", 121 min, SAD, 2015, akcija)

Kao dio interventne jedinice, Emili Blant će dobiti ponudu da bude dio ekipe FBI koja će imati za zadatak da radi u ilegali radi eliminisanja kartela, jer uobičajeni zakonski putevi i pravni sistem ne mogu riješiti problem.

Pored Emili Blant, vidimo i dvojac Del Toro - Brolin, istrošene veterane u tom nevidljivom ratu koji su spremni na sve da bi sproveli svoju misiju do kraja, u ratu u kome nevini stradaju, a kraj mu se ni ne nazire.

Komuna

Datum prikazivanja: 27. februar, 20:10

Uloge: Ulrih Tomsen, Fares Fares, Trine Dirholm, Džuli Agnet Vang

Režija: Tomas Vinterberg

("Kollektivet", 90 min, Danska)

Erik i Ana, obrazovan par, i njihova ćerka Freja, osnivaju komunu u Erikovoj velikoj kući u predgrađu Halerup. Usredređujući se na malu porodicu, film nas uključuje u san prave komune. Tu smo na sastancima kućnog savjeta, večerama i proslavama. Pod jednim krovom su tu prijateljstvo, ljubav, porodica i zajedništvo. Ipak, kada se odobri useljenje Erikove ljubavnice, sve počinje da se mijenja.

Dženis Džoplin, mala plava djevojka

Datum prikazivanja: 27. februar, 18:00

Uloge: Ket Pouer, Dženis Džoplin, Piter Albin

Režija: Ejmi Berg

("Janis: Little Blue Girl", 103 min, SAD)

Ejmi Berg uranja u životnu priču rok legende Dženis Džoplin. U ovom dokumentarcu, Berg je preobraća iz ikone u ljudsko biće, iznoseći dosad neobjavljen material, intervjuiše umjetnicine prijatelje i otkriva lična pisma. Portret nam daje svjež uvid u moćni talenat iza poznatih verzija njenih hitova. Kroz intervjue sa članovima njene porodice i muzičarima sa kojima je sarađivala, film nam pomaže da shvatimo različite svijetove u kojima se kretala i ljude koji su imali najviše uticaja na nju. Na sceni i pred kamerom, Džoplin se često predstavljala kao raspoložena i bezbrižna. Film Berg, međutim, otkriva ranjiv karakter sklon raznim zavisnostima, koji je njene emocije kanalisao kroz umjetnost.

Mjera ljudskosti

Datum prikazivanja: 28.02. 18:00h

Uloge: Vensan Lindon, Karine de Mirbek, Matje Šaler

Režija: Stefan Briz

("La loi du marche/ The Measure of a Man", 93 min, Francuska)

U 51. godini i poslije 20 mjeseci na birou rada, Tijeri započinje novi posao koji ga ubrzo stavlja pred moralna iskušenja. Koliko je spreman da podnese da bi zadržao posao?

99 domova

Datum prikazivanja: 28. februar, 20:00

Uloge: Endrju Garfild, Majkl Šenon, Lora Dern

Režija: Ramin Bahrani

("99 Homes", 112 min, SAD)

Kada harizmatrični i nemilosrdni biznismen Rik Karver izbaci iz doma Denisa Neša, samohranog oca koji brine o svojoj majci i mladom sinu, Neš postaje očajan da obezbijedi svoju porodicu i primoran da radi za Karvera. Karver mu obećava da će povratiti kuću i osigurati porodicu, ali ga lukavo uvlači u svijet bogataša i glamura. Kako Neš upada sve više u Karverovu mrežu, shvata da situacija postaje mnogo brutalnija i opasnija nego što je zamišljao.

Film je osvojio Gran pri na festivalu u Douvilu. Takođe je prikazan na festivalu u Torontu.

Ave, Cezare!

Datum prikaizvanja: 29. februar, 18:00

Uloge: Skarlet Johanson, Čejning Tejtum, Emili Bičam, Tilda Svinton

Režija: Džoel Koen, Itan Koen

("Hail, Ceaser", 166 min, SAD, Velika Britanija)

Dobitnici četiri Oskara, Džoel i Itan Koen, napisali su scenario i režiraju film "Ave, Cezare!", komediju sa najvećim filmskim zvijezdama, smještenu u period poslije Zlatnog doba Holivuda. U filmu igraju Džoš Brolin, Džordž Kluni, Alden Erenrajh, Rejf Fajns, Džona Hil, Skarlet Johanson, Frensis Mekdormond, Tilda Svinton i Čening Tejtum. "Ave, Cezare!" prati jedan dan u životu čovjeka koji rješava probleme za studio, i to dan kad će morati da riješi mnogo problema.

Nerazuman čovjek

Datum prikazivanja: 29. februar, 21:10

Uloge: Žoakin Finiks, Ema Stoun, Parker Pousi

Režija: Vudi Alen

("Irrational Man", 95 min, SAD)

Došavši da predaje na mali provincijski koledž, Ejbi se upliće sa dvije žene: Ritom Ričards, usamljenom profesorkom koja želi da se spasi nesrećnog braka, i Džil njegovom najboljom studentkinjom koja mu postaje najbliži prijatelj. Džil voli svog dečka Roja i smatra Ejbijevu izmučenu, umjetničku ličnost i egzotičnu prošlost nepodnošljivom. Čak i kada Ejbi pokaže znake mentalne neuravnoteženosti, Džil sve više postaje njime opčinjena. Ipak, kada ona pokuša da njihovu vezu učini romantičnom, on je grubo odbija. Samo čist slučaj mijenja stvari među njima - kada Ejbi i Džil postanu slučajni svjedoci razgovora i time bivaju upleteni. Kada Ejbi načini ozbiljan izbor, tek tada će moći da živi život u potpunosti. Ali, njegova odluka pokreće čitav lanac događaja koji će zauvjek uticati na živote njega, Džil i Rite.

Poslastica

Datum prikazivanja: 1. mart 20:30

Uloge: Kirin Kiki, Masatoši Nagase, Kjara Učida

Režija: Naomi Kavase

("An", 113 min, Japan, Francuska, Njemačka)

U svojoj maloj pekari, Sentaro prodaje "dorijaki" peciva punjena slatkim kremom od crvenog pasulja ("an"). Kada se jedna starica, Tokue, ponudi da je zaposli kao pomoć u kuhinji, on nevoljno pristaje. Ali, uskoro postaje jasno da Tokue ima "magične ruke" za "an". Zahvaljujući njenom tajnom receptu, mali biznis ubrzo počinje da cvjeta... Vremenom, Sentaro i Tokue će otvoriti jedno drugom svoja srca, otkrivajući stare rane.

Anarhisti

Datum prikazivanja: 1. mart, 18:20

Uloge: Tahar Rahim, Adel Eksaropulos, Svan Arlaud

Režija: Eli Vajeman

("Les anarchistes", 101 min, Francuska)

Pariz, 1899. Policajac Žan Albertini, siroče skromnog porijekla, izabran je da se infiltrira u grupu anarhista. Za njega je to prilika da napreduje u službi. Ali, primoran na kompromise i radeći bez predaha, Žan se sve više cijepa. S jedne strane, on dostavlja inkriminišuće policijske izveštaje Gasparu, svom pretpostavljenom, a s druge strane razvija sve snažniju naklonost prema anarhistima.

Mladost

Datum prikazivanja: 2. mart, 20:10

Uloge: Majkl Kejn, Harvi Kajtel, Džejn Fonda, Rejčel Vajs, Pol Dejno

Režija: Paolo Sorentino

("Youth", 118 min, Italija, Francuska, Švajcarska, Velika Britanija)

Fred i Mik, dva stara prijatelja na pragu osamdesetih godina, uživaju u odmoru u lijepom hotelu u podnožju Alpa. Fred, kompozitor i dirigent u penziji, ne namjerava da se vrati svojoj muzičkoj karijeri, koju je odavno napustio, dok Mik, reditelj, još radi i žuri da završi scenario za svoj najnoviji film. Oba prijatelja znaju da su im dani odbrojani i odlučuju da se zajednički suoče sa sudbinom. Ali, za razliku od njih, izgleda da niko drugi ne mari zbog protoka vremena...

Rok kraljica

Datum prikazivanja: 2. mart, 18:00

("Ricki and the Flash", 101 min, SAD, 2015)

Uloge: Meril Strip, Kevin Klajn, Mami Gamer

Režija: Džonatan Dem

Meril Strip, kakvu je nikada ranije niste vidjeli - kao hard-rok pjevačica i gitaristkinja, u filmu "Riki i Munja" Oskarom nagrađenog reditelja Džonatana Demija ("Kad jaganjci utihnu", 1991) i Oskarom nagrađene scenaristkinje Dijablo Kodi ("Džuno", 2007). U originalnom i iskričavom filmu, punom žive muzike, Strip se pojavljuje u naslovnoj ulozi Riki Rendaco, gitarske heroine, koja je napravila more grešaka u životu sledeći svoj san o rokenrol slavi. Vrativši se kući, Riki dobija priliku da se iskupi i šansu da ispravi stvari u suočavanju sa svojom porodicom.

Veliki otac, mali otac i druge priče

Datum prikazivanja: 3. mart, 18:00

Uloge: Žajve Mai, Kong Hoang Le, Kuok Vijet Mai

Režija: Fang Dang Di

("Cha và, con và/Big father, small father and other stories", 102 min, Vijetnam, Francuska, Njemačka)

Sajgon, početak 21.vijeka. Vu, student fotografije, upravo je stigao u grad. Odmah biva privučen ličnošću svog zgodnog cimera Tanga, izbacivača i sitnog dilera droge, te počinje da ga prati u njegovim pustolovinama u noćnom životu grada, otkrivajući potpuno novi svijet. Uskoro upoznaje Van, senzualnu plesačicu, koja se povremeno viđa sa Tangom. Između njih troje razvija se ambivalentno prijateljstvo. Jedne noći bivaju uvučeni u uličnu tuču, nakon čega su primorani da pobjegnu u Vuovo rodno selo. Tamo ih toplo dočekuje njegov otac, koji koristi priliku da Vua upozna sa ženom koju mu je odabrao za suprugu...

Osveta

Datum prikazivanja: 3. mart, 20:10

Uloge: Luis Tosar, Havijer Gutijerez, Elvira Mingez

Režija: Dani De La Tore

("El desconocido", 102 min, Španija, 2016, triler)

Jednog savršenog jutra, jedna savršena porodica biće uhvaćena u mrežu savršenog zločina. Karlos, direktor ugledne banke, započinje radni dan vozeći djecu u školu. Nekoliko minuta po pokretanju automobila, dobija telefonski poziv od anonimnog muškarca koji ga obavještava da se ispod njegovog sjedišta nalazi bomba i da će eksplodirati ukoliko neko pokuša da napusti vozilo. Stranac zna sve o njemu i paklenom preciznošću ga pritiska da za nekoliko sati prikupi veliku količinu novca, jer će u suprotnom njegov auto odletjeti u vazduh. On se ne šali. Ovu mrežu savršenog zločina pleo je dvije godine. Nezaustavljiv je. Nedodirljiv. Karlos i njegova darovita djeca bore se protiv časovnika da bi zaustavili monstruma koji, zapravo, traži osvetu...

Portal Analitika