Svijet

Zašto IDIL nije najopasnija grupa u Siriji?

Teško da prođe ijedan dan bez vijesti IDIL-u i ratovima koji bukte u Iraku i Siriji. Sunitska teroristička organizacija IDIL proširila je svoju moć u najkraćem vremenu i preuzela kontrolu nad brojnim područjima.
Zašto IDIL nije najopasnija grupa u Siriji?
Portal AnalitikaIzvor

Svoj ideološki cilj IDIL temelji na sljedećem: "Islamska država u Iraku i Velikoj Siriji".
Riječ je, dakle, o težnji za ostvarenjem velike „Božje države“ koja bi obuhvatila Siriju, dijelove Iraka, Libanon i velike dijelove Palestine i Jordana. IDIL slovi kao još radikalniji od Al Kaide. Polazi se od toga da se financisa privatnim donacijama iz Katara i Saudijske Arabije, a drugi izvori finansiranja IDIL-a su naftna polja na sjeveru Sirije kao i sistemske ucjene.

Stručnjaci procjenjuju da teroristička skupina ima oko 10.000 boraca u svojim redovima. Ona posebno profitira od sukoba između sunitske manjine i šitske većine u Iraku. Pridružuje joj se i veliki broj stranih boraca za islam i onih koji su prešli na islamsku vjeru. Međutim, posljednjih nekoliko mjeseci, američke snage svih silama pokušavaju osporiti sirijsko-tursku granicu i što je više moguće oslabiti vojnike.

Ali pokušaj nije isto kao pobjeda, a Sjedinjene Američke Države upale su u niz zamki u Iraku i Siriji, a najsmrtonosnije je postavila Al Kaida.

Jabhat al-Nusra, vođa sunitske islamističke milicije u borbi protiv sirijskih snaga u građanskom ratu, opasniji je od IDIL-a, prenosi CNN.

IDIL je možda bolji u stvaranju senzacionalističkih naslova i u pravljenju "dobrog marketinga", od svega, ali čini se da će se u fokusu američkih vojnih snaga morati naći upravo al-Nusra, iako to zemlja kategorički odbija.

klix.ba

Portal Analitika