Svijet

Žestoki ruski udari uoči primirja u Siriji

U ruskim udarima ubijeno je osam članova iste porodice, od kojih troje djece, na jednom lokalitetu u pokrajini Halep.
Žestoki ruski udari uoči primirja u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Rusko vazduhoplovstvo izvelo je nove, vrlo intenzivne udare na pobunjenička uporišta u Siriji, nekoliko sati prije stupanja na snagu sporazuma o prekidu neprijateljstava, izvještava Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Noću, pa sve do jutra izvođeni su intenzivniji ruski udari ranije nego obično na pobunjenička uporišta, posebno istočno od Damaska, na sjeveru pokrajine Homs, te na zapadu pokrajine Halep", kazao je Rami Abdul-Rahman, direktor SOHR-a.

U tim je udarima ubijeno osam članova iste porodice, od kojih troje djece, na jednom lokalitetu koji drže pobunjenici u pokrajini Halep.

Najmanje 25 udara na istočnu Ghoutu

Rusko-američki sporazum o primirju, koji treba stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjoevropskom vremenu, ograničen je, jer uključuje režim i pobunjenike, ali isključuje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al-Nusra, koji je sirijski ogranak Al-Kaide.

"Bilo je najmanje 25 ruskih udara na istočnu Ghoutu, jedno od najvažnijih uporišta pobune. Najmanje 10 napada usmjereno je na Doumu, glavni grad Ghoute. Istovremeno režimske snage žestoko bombardiraju taj grad", rekao je Abdul-Rahman.

Al Jazeera

Portal Analitika