Zanimljivosti

Istraživanje: Islamska država većinu bombi pravi od komercijalnih proizvoda

Teroristička organizacija Islamska država za pravljenje većine bombi koristi dijelove koje mogu kupiti civili, navodi se u izvještaju koji je objavila londonska grupa za istraživanje oružja
Istraživanje: Islamska država većinu bombi pravi od komercijalnih proizvoda
Portal AnalitikaIzvor

Većina materijala, kao što su hemikalije i detonatori, dolaze iz kompanija iz Turske i Iraka, koje možda i ne znaju da njihove proizvode kupuju ekstremisti, a neki dijelovi dolaze čak iz SAD, Japana, Kine Brazila.

U izvještaju se navodi da se mnogi dijelovi koje koriste islamisti upotrebljavaju i u civilne svrhe, kao što je rudarstvo, zbog čega ih je relativno lako nabaviti.

Grupa za istraživanje oružja u sukobima je utvrđivala porijeklo više od 700 dijelova nađenih u fabrikama bombi Islamske države i iz bombi koje nisu eksplodirale. Dijelovi čije su porijeklo istraživači uspjeli da u potpunosti potvrde bili su legalno stečeni.

Najčešće korišćen eksploziv pravljen je s amonijum nitratom, koji se u poljorivredi uobičajeno koristi kao đubrivo.

Telefoni koje pripadnici Islamske države uglavnom koriste za daljinsku aktivaciju eksploziva je nokija 105, navodi se u izvještaju.

Dijelovi za bombu su uglavnom napravljeni u kompanijama u Turskoj i Iraku, što je vjerovatno zbog toga što su blizu uporišta Islamske države.

"Najupečatljiviji nalaz u izvještaju je to što je Islamska država u velikoj mjeri samoodrživa u svojoj oblasti djelovanja kada su u pitanju nabavka oružja i druge robe od strateškog značaja. Mogu da dođu do mnogo komercijalno dostupnih proizvoda u regionu", izjavio je direktor istraživačke grupe Džejms Bevan.

Islamska država do velike količine oružja dolazi i zauzimanjem vojnih baza u Siriji i Iraku, kao i na crnom tržištu.

Beta

Portal Analitika