Kultura

Promocija projekta povezivanja umjetnika u Galeriji 42°

Projekat za povezivanje umjetnika "Polje pčela" biće sjutra predstavljen u Galeriji 42° cetinjskog Fakulteta likovnih umjetnosti od 10.30 časova.
Promocija projekta povezivanja umjetnika u Galeriji 42°
Portal AnalitikaIzvor

O njemu će govoriti Ansuman Bisvas, britanski umjetnik indijskog porijekla, koji je ujedno njegov autor. Biće to ujedno uvodni dio programa ovogodišnje konferencije i festivala Green Culture, a u saradnji sa NVO Krug, Međunarodnim centrom za održivu kulturnu saradnju i FLU sa Cetinja.

Kako se ističe u najavi, "Polje pčela "(Bee Field) je inovativni umjetnički projekat koji umrežava različite sektore društva, sa ciljem podizanja svijesti: "promjenu našeg stava i ophođenja prema životnoj sredini".

- Kroz projekat/umjetničku instalaciju "Polje pčela", postižemo više paralelnih ciljeva. Pored podizanja svijesti za hitno očuvanje životne sredine, umrežavamo različite sektore društva: ekologiju, kulturu (umjetnost) i poljoprivredu - čime omogućavamo razmijenu iskustva i ideja različitih ekspertskih zajednica, a kroz uključivanje studentske zajednice, edukujemo nove generacije o značaju zajedničkog djelovanja u rješavanju egzistencijalnih društvenih problema, očuvanje životne sredine - ističu organizatori.

Ansuman Bisvas, autor ovog projekta, je umjetnik, autor i muzičar indijskog porijekla, čiji rad uključuje režiranja Šekspira u SAD, prevođenje Tagorа sa bengalskog jezika, dizajniranja podvodnih skulptura u Crvenom moru, do nastupa sa engleskim bendom "Oasis" i islandskom muzičarkom Bjork. Bio je solista Londonskog filharmonijskog orkestra, a kroz eksperimentalne performanse sarađivao sa neuronaučnicima iz Arizone.

K.J.

Portal Analitika