Turizam

Sajam “Frajcajt”: Veliko interesovanje Njemaca za Crnu Goru

Nakon sajma u Štutgartu, Nacionalna turistička organizacija predstavlja turističku ponudu Crne Gore na sajmu “Frajcajt“ koji se održava od 24-28. februara u Nirnbergu (Bavarska).
Sajam “Frajcajt”: Veliko interesovanje Njemaca za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Promocija Crne Gore na ovom sajmu je rezultat uspješne saradnje Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i  Franačko - Crnogorskog Društva ( FRAMOG). Pored NTO CG na sajmu svoju ponudu predstavlja i  turistička organizacija Prijestonice Cetinje koja je prijateljski grad Grada Nirnberga.

Sajam je otvorio direktor sajamske organizacije AFAG, Hajko Koenike koji je u pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo što se ove godine i Crna Gora predstavila na ovom sajmu. Otvaranju crnogorskog štanda prisustvovali su  generalni konzul Crne Gore u Minhenu, Veljko Milonjić, ministar finansija Bavarske, Markus Soeder, gradonačelnik Nirnberga, Klemens Gsel, članovi Franačko-Crnogorskog društva (FRAMOG) i druge značajne ličnosti iz društveno-političkog, kulturnog i privrednog života Bavarske kao i brojni mediji.

Na ovom sajmu koji je okupio više od 800 izlagača iz 15  različitih zemalja posjetiocima je predstavljena turistička ponuda Crne Gore sa akcentom na aktivni odmor. Ono što je primjetno jeste da je u porastu  interesovanje  njemačkih turista za  crnogorske planine i kanjone, naročito kada su u pitanju pješačenje, biciklizam, rafting i kanjoning. Pored toga speleološka ponuda naše zemlje privlači sve veću pažnju, a ono što se posebno izdvojilo kao interesantno jeste Lipska pećina.

Segment turizma zasnovanog na prirodi postao je jedan od najbrže rastućih sektora u svjetskoj turističkoj industriji, sa rastom od 10 do 15% na godišnjem nivou, dok je njemačko tržište po broju putovanja turista i njihovoj potrošnji među prva tri  u svijetu, uz SAD i Kinu.

Imajući u vidu da u poslednje tri godine u kontinuitetu raste broj  turista i noćenja sa njemačkog tržišta, a da u 2015. godini broj dolazaka njemačkih turista bilježi udvostručene stope rasta u odnosu na 2014. planiran je niz promotivinih aktivnosti na ovom tržištu. 

Nakon Nirnberga, NTO CG u saradnji sa resornim ministarstvom i predstavnicima lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede prezentovaće turističku ponudu Crne Gore na najposjećenijoj berzi svjetske turističke industrije “ITB 2016” koja se održava od 9-13.marta u Berlinu.

Portal Analitika