TV / Film

Od sjutra u Pobjedi - "Objektiv", vodič kroz film, TV i muziku

U eri brzog interneta, blickrig vijesti i recikliranih informacija; u vremenu u kojem vladaju „informacije“ našminkane opisima „šokantno (FOTO)“ i „ne biste vjerovali šta je uradila (VIDEO)“, pitanje je - ima li uopšte smisla pokretati nove projekte u štampanim medijima?
Od sjutra u Pobjedi - "Objektiv", vodič kroz film, TV i muziku
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, lucidni i britki novinarski tekstovi i dalje opstaju u štampi, uprkos diktaturi interneta. Čitaju se. I preživljavaju. Onlajn mediji ih ne mogu ubiti, kao što ni elektronska izdanja ne mogu da savladaju miris knjiga i užitak u njihovom čitanju.

Vjerujući da je to tako, sjutra će - i svakog budućeg četvrtka - čitaoci imati priliku da vide kako izgleda prvi broj  „Objektiva“, vodiča kroz film, TV i muziku.

„Objektiv“ ima formu TV dodatka, ali koji ne ukoričavaju reciklirane vijesti i banalne zanimljivosti o ženidbama i razvodima poznatih ličnosti. U suštini, koncipiran je kao dodatak a TV šemama koji se, na 28 strana u koloru, dubinski bavi kinematografijom, televizijom i muzikom.

O konceptu „Objektiva“ možda najbolje govori činjenica da je naša kolumnistkinja Ratka Jovanović-Vukotić, prepoznajući nešto novo i dobro na domaćoj medijskoj sceni, nakon 14 godina odlučila da nam pruži podršku uključujući se u rad vodiča. U prvom broju imaćete priliku da čitate njenu kolumnu u kojoj se, na sebi svojstven bezobrazno-inteligentan način, poigrala sa tužbalicama na račun „izgnanstva“ Farme u kasne noćne sate. Kako je u tekstu spojila Borislava Pekića, poslanike iz skupštine i televizijske farmere – čitajte u prvom broju.

U TV programu, na sedam strana, naći ćete precizne televizijske šeme 12 televizija, za čitavu sedmicu. Pored domaćih (RTCG1, RTCG2, Vijesti, Prva, Atlas i Pink M), vidjećete šta je na programu televizija HRT1, HRT2, RTS1, RTS2, HBO i FOX. Preporučivaćemo i najavljivati dobre serije, filmove, TV emisije i sportski program iz sedmice u sedmicu.

„Objektiv“ će donijeti dva noviteta. Prvo, kao formu intervjua, koristićemo čuveni „Prustov upitnik“. Tridesetak „spomenarskih“ pitanja, na koja je odgovor dao književnik Marsel Prust, u tinejdžerskim godinama, psiholozi su okarakterisali kao jedan od najboljih testova ličnosti. Za naše čitaoce, „testiraćemo“ ličnosti sagovornika iz najrazličitijih oblasti – od filma, književnosti i slikarstva, preko televizije, do sporta i politike. Pri tome, naši sagovornici imaće slobodu da se fotografišu na način za koji smatraju da najbolje odslikava njihovu ličnost.

Drugi novitet su recenzije popularnih TV serija. Ovo je praksa koja još nije zaživjela na Balkanu. Postojale su neke „incidentne“ recenzije u regionu, ali niko ih još nije uveo kao ustaljenu praksu. 

U svakom izdanju „Objektiva“ imaćete priliku da čitate filmske kritike. Blokbasteri, art filmovi, nezavisna ostvarenja, festivalski ljubimci – svi će biti na našem repertoaru. Tu su i recenzije muzičkih albuma kojima se, uz par izuzetaka, bavi vrlo malo novinara u Crnoj Gori.

U rubrici „U fokusu“ skretaćemo pažnju na goruće filmske, televizijske i muzičke teme. U prvom broju, tema su „Oskari“ i jedan imaginarni scenario koji bi mogao da ukaže na banalnost nagrada Američke akademije.

U narednim izdanjima trudićemo se da donosimo nove i svježe, domaće i strane, priče vezane za veliko platno, male ekrane i muzičke bine sa pojačalima. Naše glavne teme ilustrovaće Srđan Ivanović, strip-autor čiji je projekat „Zaglavi se“ na Fejsbuku za kratko vrijeme sakupio na hiljade pratilaca.

Kao kontrast svježem i novom u rubrici „U fokusu“, postojaće rubrika „Kalendar“. Ovdje ćemo podsjećati na važne jubileje, uz koje će ići komentar jednog od domaćih stručnjaka za navedenu temu. Na ovaj način, vraćaćemo u život stare dobre autore, od Andreja Tarkovskog, preko Džona Lenona, do „Mućki“ i sličnih televizijskih klasika.

„Objektiv“ će zatvarati rubrike „Podgoričarenje“ autora Stojana Stamenića i „London Calling“ Leile Murseljević, dopisnice iz glavnog grada Engleske. Čitajući njihova zapažanja o lokalnim i svjetskim dešavanjima, imaćete prilku da vidite sličnosti i ogromne razlike između naše sredine i svjetskog okruženja. Naši saradnici baviće se najraznovrsnijim temama – od svirki po lokalnim pabovima, do grandioznih revija mode u Londonu.

„Objektiv“ će vas već sjutra ujutro čekati na kioscima. Otvorite ga. Čekamo vaše primjedbe, pokude, pohvale i(li) savjete. Pišite nam na i-mejl objektiv@pobjeda.me i postanite dio jedne iskrene priče nekoliko zaljubljenika u dobru kinematografiju, televiziju i muziku. Tu smo. Čekamo vas.

Marija IVANOVIĆ

Portal Analitika