Fudbal

Kladionice: Šeik Salman prvi favorit za predsjednika FIFA

Dva dana pred izbor novog predsjednika FIFA favorit na kladionicama je Šeik Salman Bin Ibrahim Al Kalifa iz Bahreina.
Kladionice: Šeik Salman prvi favorit za predsjednika FIFA
Portal AnalitikaIzvor

Šeik Salman je predsjednik Azijske fudbalske konfederacije od maja 2013. godine, te bivši predsjednik Fudbalskog saveza svoje zemlje. Al Kalifa je od početka kandidature za predsjednika FIFA pod velikim pritiskom humanitarnih organizacija koje ga optužuju za kršenje ljudskih prava.

Optužen je da je predvodio komitet koji je identifikovao oko 150 sportista, uključujući fudbalere, koji su učestvovali u prodemokratskim protestima u Bahreinu 2011. godine, nakon čega su mnogi bili podvgrnuti torturi. 

Najpoznatija svjetska kladionica "Viljem Hil" Šeiku Salmanu daje najveće šanse na izborima za predsjednika koji će u petak biti održani u sedištu FIFA u Cirihu, a kvota je 1,53. 

Drugi po šansama da naslijedi dugogodišnjeg čelnika vodeće fudbalske organizacije je generalni sekretar UEFA Đani Infantino sa kvotom 2,5. Slijede princ Ali Al Husein iz Jordana sa 9, južnoafrički biznismen, političar i antiaperthejd aktivista Tokjo Seksvale sa 26, a najveći autsajder je francuski diplomata Žerom Šampanj sa kvotom 67. 

Princ Al Husein je zatražio od Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) da odloži izbore planirane za petak, jer je Izborna komisija FIFA odbila njegov zahtjev da glasačka kutija bude providna. (B92.net)

Portal Analitika