Politika

ĐONOVIĆ: Vlast ne sumnja u izbornu pobjedu i želi da udovolji svim zahtjevima opozicije

Predsjednik Crnogorskog državotvornog foruma analitičar Ranko Đonović kazao je za Portal Analitika da je suština političkih događanja u Crnoj Gori u tome da opozicija sve radi navodno da obezbijedi poštene i fer izbore, istovremeno postavljajući takve uslove da do izbora ne dođe.
ĐONOVIĆ: Vlast ne sumnja u izbornu pobjedu i želi da udovolji  svim zahtjevima opozicije
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući neuspjeh  parlamentarnog dijaloga o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore između vlasti i opozicije, Đonović je istakao da je očigledno da je kod opozicije prisutna enormna količina strasti i mržnje "uz minimalno prisustvo uma".

- Što je cilj vlasti i što od pregovora očekuje vrlo je jasno. Dileme ne može imati bilo ko u Crnoj Gori. Pošto vlast uopšte ne sumnja u izbornu pobjedu, i to s pravom, oni žele gotovo svim zahtjevima opozicije da udovolje, čime bi im pobjeda bila i od opozicije ovjerena. Kod opozicije postoji mnogo nepomirljivih podjela. Jedni hoće vlast preko ulice, silom i blokadom institucija države, sve do blokade Parlamenta i Vlade, što smo vidjeli nedavnim nasilničkim protestima, dok drugi žele sistemom ucjena, preuzimanjem dijela vlasti, javnog servisa itd. da preuzmu vlast, uvedu haos, što je viđeno prije nešto više od 25 godina. Tada su vlast nasilno osvojilijedan dio ove vlasti i jedan dio ove opozicije. Da se tako nešto dogodilo mogu svjedočiti svi građani Crne Gore koji su tada bili punoljetni. Zato se tako nešto neće ponoviti, jer ova repriza, pored toga što je loša kopija prethodnog, u mnogo čemu predstavlja i loš falsifikat - kazao je Đonović za Portal Analitika.

On ističe da kako vrijeme odmiče postojeća vlast sve više dobija a najveći dio opozicije sve više gubi. Opozicija je, kako ističe, toga svjesna, pa pored toga što joj opšti haos odgovara, i sama je u haosu koji ovakva kakva je neće preživjeti.

- Opozicija je podijeljena i po svim pitanjima od životnog značaja za državu Crnu Goru i njene građane. Tako nešto u zajedničkom opozicionom djelovanju može felerično funkcionisati samo do eventualnog osvajanja vlasti, a kad bi se to dogodilo istog časa bi se i raspalo, na štetu građana Crne Gore i države Crne Gore.Zato je prije smjene vlasti neophodna smjena lidera opozicije. Da su im namjere korektne a priča istinita, to bi već odavno uradili. Takvu priliku imaće i poslije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016.godine. Oni su direktni i gotovo jedini krivci što ova vlast vlada sve ove godine. Naravno, kada imamo ovakvu opoziciju dobro je što imamo ovakvu vlast. Koliko je strast za vlašću od svih strasti najstrastvenija (i strah da je ne izgube), pokazuje i ponašanje ostataka SDP sa svojim liderom. Da bi osvojili vlast koju već imaju, oni ruše vlast u kojoj imaju višestruko više procenata od procenata koje objektivno imaju, čime izvršavaju politički suicid - navodi Đonović.

On ističe da sva ova predizborna događanja i predizborna dogovaranja svima koji imalo poznaju crnogorsku političku scenu ne mogu biti iznenađenje.

Prema Đonovićevim riječima  nije opravdano, niti za Crnu Goru dobro, niti politički moralno ako opozicija napušta parlament i parlamentarni dogovor samo nekoliko mjeseci pred izbore.

- Isto važi i ako se dio opozicije odluči da bojkotuje izbore. Od dijela njih tako nešto nije neočekivano i tek to će bit’ na njihovu štetu. Koga nema bez njega se može i mora - poručio je Đonović.

Portal Analitika