Abiznis

FZD: Inspektori dobrodošli u Fond

Inspektori Poreske uprave (PU) dobrodošli su u Fond za zaštitu depozita (FZD), saopštio je njegov izvršni direktor, Predrag Marković
FZD: Inspektori dobrodošli u Fond
Portal AnalitikaIzvor

“Fond je poreski obveznik u skladu sa zakonom i poreske obaveze izmiruje na način i u skladu sa zakonom, tako da nema mjesta paušalnim ocjenama da li neko ima ili nema namjeru da plati ono što zakon propisuje”, kazao je Marković Pobjedi.

On je, komentarišući ocjenu predsjednika skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandra Damjanovića da ima informaciju da FZD nema namjeru da plati porez na dobit što je predviđeno novim izmjenama zakona, rekao je da su poreski inspektori uvijek dobrodošli.

Damjanović je na sjednici Odbora tražio da poreski inspektori uđu u FZD i prekontrolišu primjenu zakona, dok je ministar finansija Radoje Žugić kazao da će taj Vladin resor tražiti mišljenje nadležnog organa oko primjene zakona o plaćanju poreza.

Plaćanje poreza na dobit bila je tema i u drugoj polovini prošle godine kada su u zakon ušle izmjene koje je predložio Damjanović. Marković je tada kazao da Fondu nije nametnuta obaveza da plaća porez na dobit, iako je izmjenama i dopunama zakona, koji je usvojen krajem jula, to bila namjera predlagača.

Marković je ranije saopštio da su izmjene u tom dijelu u potpunoj saglasnosti sa ostalim zakonima, što znači da je Fond oslobođen plaćanja poreza na dobit.

Damjanović je, kao predlagač izmjena i dopuna, inicirao da Fond plaća porez na dobit po stopi od devet odsto, što bi na godišnjem nivou bilo oko 900 hiljada EUR.

Iz FZD su nakon usvajanja zakona naveli da je nametanje obaveze o plaćanju poreza na dobit u koliziji sa lex specialis Zakonom o porezu na dobit pravnih lica. Oni su tada ocijenili da bi plaćanje poreza na dobit po osnovu premija za osiguranje depozita ugrozilo osnovnu funkciju Fonda.

Zaštita depozita je sistem osiguranja deponenata od gubitka depozita ili njihovog dijela u slučaju stečaja banke u kojoj deponent ima novac i gdje mu se u propisanom roku omogućava raspolaganje novcem do zakonom garantovanog iznosa.

U slučaju stečaja banke FZD sada garantuje isplatu do 50 hiljada po deponentu, bez obzira na broj i vrstu depozita u toj banci. 

Portal Analitika