Svijet

Odgođeni mirovni pregovori u Ženevi

Mirovni pregovori o ratu u Siriji, koji su trebali biti nastavljeni u Ženevi 25. februara, odgođeni su.
Odgođeni mirovni pregovori u Ženevi
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ujedinjenih nacija (UN) je potvrđeno da su sirijski pregovori prolongirani za neki drugi datum.

 "Sirijski pregovori koji su trebali ponovo početi 25. februara odgođeni su zbog tehničkih i logističkih razloga", kazali su iz UN-a.

Staffan de Mistura, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju, izjavio je 19. februara da se mirovni pregovori neće nastaviti 25. februara u Ženevi, kao što je prvobitno bilo planirano. De Mistura je u intervjuu za jedne švedske novine kazao da je nerealno očekivati da u tako kratkom roku sve strane u sirijskom sukobu ponovo okupi za jednim stolom. No, istakao je da postoji ogromna želja da se to što prije dogodi.

De Mistura je obustavio mirovne pregovore 5. februara zbog ogromnih razlika u stavovima obiju strana, koje su nastale zbog bombardovanja i pokretanja vojnih akcija na terenu. On je u spomenutom intervjuu, između ostalog, rekao: "Trebaju nam pravi pregovori o miru, a ne samo da se priča o pregovorima".

State Department je saopštio da je objavljeno zajedničko saopštenje s Rusijom u vezi sa uslovima o prekidu sukoba u Siriji u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. februara. Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje petu godinu.

(AA/Nezavisne)

Portal Analitika