Društvo

ASK: Prijave protiv odgovornih u osam opština

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je prekršajne postupke protiv nadležnih u osam opština, zbog toga što u zakonskom roku nijesu donijeli odluku o visini budžetskih sredstava za redovan rad političkih subjekata za ovu godinu.
ASK: Prijave protiv odgovornih u osam opština
Portal AnalitikaIzvor

Rok za donošenje odluke istekao je 31. januara, a Agencija je prekršajni postupak pokrenula 19. februara, u skladu Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Kako je saopšteno iz Agencije, prekršajni postupci pokrenuti su protiv odgovornih osoba u sekretarijatima za finansije opština Bijelo Polje, Budva, Gusinje, Kotor, Plav, Rožaje, Ulcinj i Cetinje.

„Zakonom je propisano da odluku o visini budžetskih sredstava namijenjenih za redovan rad političkih subjekata za tekuću godinu organ lokalne uprave donosi najkasnije do 31. januara iste godine, i objavljuje je na svojoj internet stranici u roku od sedam dana od dana donošenja“, precizirali su iz Agencije.

Kako su pojasnili, kaznenim odredbama istog Zakona propisano je da će odgovorna osoba u organu lokalne uprave za taj prekršaj biti kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 200 do dvije hiljade EUR. (Mina)

Portal Analitika