Zanimljivosti

Kako nam koža pokazuje šta treba da promijenimo u životu

Akne na dekolteu, leđima ili vratu može biti simptom hormonskih promjena, ali i poremećaja u digestivnom ili urogentitalnom traktu. Ne ignorišite pojavu akni, to je način na koji nas tijelo upozorava da je vrijeme za promjenu.
Kako nam koža pokazuje šta treba da promijenimo u životu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema vrsti akni određuje se lokalna i/ili peroralna terapija, a njihovo pojavljivanje na određenim djelovima tijela upućuje na izvor problema, prema tome i na liječenje drugih organa.Prema rasporedu i broju znojnih žlijezda, iz svog iskustva sam ustanovila da ako se akne pojavljuju na leđima, između lopatica, to upućuje na promjene u probavnom traktu, a one na dekolteu ili gornjem dijelu leđa mogu upućivati na problem s urogenitalnim traktom. Dakle, prvo treba pronaći i ukloniti osnovni uzrok, a potom slijedi terapija prema preporuci dermatologa. Kućna njega uključuje redovnu higijenu, promjenu prehrane i dovoljno sna. Pomažu prirodni preparati s čajevcem, hidrolatom lavande ili maceratom kantariona (gospine trave).

Akne kod starijih od 25 godina gotovo uvijek upućuju na intoleranciju na određenu hranu. Dok ne otkrijete na koje ste namirnice osjetljivi, preporuka je da iz prehrane izbacite prerađenu hranu, a da povećate konzumiranje ribe i povrća s manje vlakana. U liječenju mogu pomoći dodaci prehrani poput onih s cinkom i vitaminom A, probiotici koji će uspostaviti ravnotežu crijevne flore, kao i aminokisjeline L-glutamin za obnovu crevnih ćelija. U kućnoj je njezi potrebno pripaziti da preparati za čišćenje kože ne sadrže štetne hemijske sastojke (npr. sintetičke mirise, natrijum lauril sulfat, mineralna ulja, parafin), a akne je dobro mazati cinkovom masti koja će ih isušiti.

Bijeli hleb i peciva, bijeli pirinač, kukuruzne pahuljice, šećer, gazirani napici i niz drugih namirnica visokog glikemijskog indeksa u kombinaciji s prevelikim konzumiranjem mlijeka i masne prerađene hrane izazivaju lučenje veće količine insulina, što uzrokuje kaskadu endokrinih reakcija koje mogu uticati na nastanak akni. U prehranu je zato potrebno uključiti obilje svježeg voća i povrća, složene ugljene hidrate i namirnice bogate omega-3 masnim kisjelinama, jer djeluju protivupalno, vitaminom A koji djeluje fotoprotektivno i cinkom zbog njegovog antimikrobnog djelovanja. Aktivne materije koje takođe mogu ublažiti nastanak akni su polifenoli resveratrol (iz grožđa i crnog vina) i epigalokatehin-3-galat (iz zelenog čaja) jer imaju protivupalni i antioksidacijski učinak, silimarin iz čička koji odlično regeneriše ćellije jetre, ključne za eliminaciju toksina, te kurkumin (iz kurkume) zbog njegovog protivupalnog djelovanja.

Izvor: Sensa klub

Portal Analitika