Politika

PAJOVIĆ: Krivokapić nema povjerenje Pozitivne

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić više nema povjerenje Pozitivne Crne Gore za medijaciju parlamentarnog dijaloga, kazao je lider te stranke Darko Pajović.
PAJOVIĆ: Krivokapić nema povjerenje Pozitivne
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući inicijativu za razrješenje Krivokapića s funkcije predsjednika Skupštine, Pajović je kazao da će odluku o tome Pozitivna donijeti nakon sjednice Predsjedništva.

“U našoj partiji, znate, kako god to čudno zvučalo, važe demokratski principi koji želimo da važe u čitavom političkom sistemu. Neprimjereno je boriti se za demokratiju, a ne jačati demokratiju u vlastitoj partiji”, kazao je Pajović Dnevnim novinama.

On je dodao kako je siguran da  dosadašnji predsjednik parlamenta više nema povjerenje Pozitivne za medijaciju dijaloga, “jer svojim autoritetom nije u stanju da dovede proces i sporazum do kraja”.

“Činjenica svrstavanja na bilo koju stranu sudionika u dijalogu, sa pozicije predsjednika parlamenta i medijatora, nije državnički niti doprinosi rješenju već suprotno. Zato sam siguran  da neko drugi mora preuzeti ulogu predsjedavajućeg dijaloga ili posrednika kako bi doveli proces do kraja”, poručuje Pajović.

Plan za prevazilaženje krize, kako je dodao, je predložila Pozitivna.

U toj partiju, kaže Pajović, nemaju problem da ga drugi prisvajaju kao vlastitu zaslugu, “ali mora se znati da je to plan Pozitivne”.

“Drugo, plan je veliki iskorak ka jačanju demokratije, koji omogućava opoziciji da nakon 27 godina uđe u strukture vlasti, pripremi i kontroliše kompletan izborni proces, i s tim se slažu svi politički akteri. Treće, plan je prihvaćen od DPS-a, a DPS je ponudio i više od onoga što smo mi tražili. Tačnije, od 60 do 70 odsto institucionalne ili finansijske vlasti. Mi smo u obavezi da to poštujemo. Stoga, jasno želim da demantujem sve one koji kažu da Plan nije prihvaćen od DPS-a. Četvrto, traženje novih uslova je neozbiljno ili je to samo izgovor da se ne formira Vlada sastavljena od vlasti i opozicije. Peto, s obzirom da je plan prihvaćen, mi u Pozitivnoj nemamo nikakvih problema da ga potpišemo i da krenemo dalje. Ako drugi akteri to ne žele, to je njihov problem, ali uvjeren sam da će oni imati ozbiljnih problema da objasne građanima, a posebno predstavnicima međunarodne zajednice razloge neprihvatanja. Konačno, očekujem da se sporazum realizuje. Siguran sam da dijalog nema alternativu i da uz malo dobre volje, a ne sa pozicija ličnih interesa, sve ono što je nekima sporno može se lako prevazići”.

Govoreći o mogućnosti organizovanja protesta, što nijesu isključili Krivokapić i lider Demosa, Miodrag Lekić, Pajović je rekao da je to njihov izbor.

“Ako su nekome bliže političke stranke koje smatraju da država ne treba da bude u EU i NATO, da se vlast treba svrgavati na ulici, da je legitimno nasilno ulaziti u institucije sitema, a da je loše djelovanja u okvirima institucija sistema i politički dogovor, ja mogu samo konstatovati da je to njihov izbor. Možda tako i uspiju u namjeri da nakon 18 godina boravka u vlasti ubijede po nekoga da su opozicija kao DF, zaboravljajući da imaju još uvijek 2.400 mjesta popunjenih sa svojim kadrovima u toj istoj vladi protiv koje su glasali”, zaključio je Pajović.

Portal Analitika