Kultura

Brigita ŠIMON: I drugi "Pozdrav iz Austrije" biće na obostranu radost izvođača i publike

Crnogorski simfonijski orkestar prolazi jednu evoluciju u prilagođavanju repetoaru i zato mislim da ovo bilo najbliže izvođenje pravom bečkom, kazao je austrijski dirigent Uve Tajmer koji je sinoć šesti put zaredom stao pred naš najveći instrumentalni ansambl.
Brigita ŠIMON: I drugi "Pozdrav iz Austrije" biće na obostranu radost izvođača i publike
Portal AnalitikaIzvor

Uz sebe je imao još dvoje izvođača dobro poznatih podgoričkoj publici, koncertmajstora Nandora Sedekenjija i sopran Brigitu Šimon. Tajmer podsjeća da je osnov iz koje nstaje repertoar ovih koncerata - zaostavštinu muzičke dinastije Štraus, kao i djela autora iz perioda bečke klasike i romantike, poput Lehara i Komžaka.

- Kao što ste rekli, već šestu godinu gostujem u Crnoj Gori i svaki put smo birali drugačiji program. Ali, možda ste primijetili da su večeras na programu bila tri djela koja, u stvari, sviramo po drugi put pred crnogorskom publikom. Mislim da se radi o kompozicijama koje su ovdje popularne, budući da je publika izrazila želju da ih ponovo čuje. Zato, ako imate posebnu želju da neku kompoziciju uvrstimo u repertoar za sljedeću godinu, evo prilike da to kažete - kaže on s osmijehom.

Ovogodišnji, šest "Pozdrav iz Austrije" bila je prilika i da se upozna sa novim koncertmajstorom CSO, Markom Radonićem, nekadašnjim bečkim đakom, vođom Mlade filharmonije - podmlatka Bečke filharmonije, i orkestra Bečkog konzervatorijuma na kome je studirao.

- Probe smo radili sa njim li je on, na žalost, zbog bolesti bio spriječen da nastupi. Zato se nadam da će na koncertu u Nikšiću opet moći da bude s nama. Uostalom, koncertmajstor je, kao što ste kazali, obrazovan u Beču, tako da mu je ta muzika već "u krvi" - rekao je Tajmer za Portal Analitika.

Publika u Velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta, može se slobodno reći, uvijek s nestrpljenjem očekuje ovaj koncert posvećen prepoznatljivim djelima bečkih autora, poput valcera, marševa i polki, ali i arijama iz opera i opereta. Sopran Brigita Šimon drugi put nastupa u Podgorici, a je publika već toliko zavoljela, da su s posebnim oduševljenjem pozdravljena njena izvođenja.

- Ja sam, prije svega, operska pjevačica. Međutim, pod vođstvom Uvea Tajmera rodila se velika ljubav prema operetama, pa se dio mojih aktivnosti pripada i tim ulogama. Smatram da je opereta žanr koji treba posebno njegovati, jer je veoma dobra veza sa onim dijelom publike koja nema dovoljno izgrađen ukus za vrhunsku operu, ali želi da uživa u bečkoj klasici, pa joj ovako, na jednostavan način, ona postaje dostupna. U Beču, opereta sinonim za radost življenja, ispunjenog proslavama i šampanjcem - rekla je Šimon i pocrtala da se sa istim žarom posvećuje kako operskim, tako i operetskim ulogama.

To se moglo čuti i tokom nastupa u Podgorici, a naša sagovornica kaže da je njime izuzetno zadovoljna.

- Razlog mog večerašnjeg zadvoljstva je i mnogo lijepih angažmana koje ovih dana dobijam. Izdvojila bih, naravno, ova dva gostovanja u Crnoj Gori i priliku da nastupim sa ovako divnim ljudima i pred ovako divnom publikom. Da, za sreću stvarno nije potrebno mnogo više od toga. Nadam se da ću se i na koncertu u Nikšiću sresti s dobrim ljudima, kao što je to bio slučaju sa mojim dosadašnjim iskustvom u Crnoj Gori. Jer, kada publici priđete otvorenog srca i otvorene duše, oni to znaju da cijene. Zato mislim da će drugi koncert "Pozdrav iz Austrije" sigurno biti na obostranu radost - zaključila je Šimon.

Isti repertoar, sa 16 kompozicija i neizostavnim valcerom "Na lijepom, plavom Dunavu" i maršem "Radetski", večeras će moći da čuje publika u Nikšićkom pozorištu, od 20 časova.

Početak marta obilježiće redovni gostujući dirigent CSO, beogradski maestro Bojan Suđić, dok ćemo kao solistu drugi put u CNP-u čuti italijanskog violinistu Domenika Norija.

K.J.

Foto: brigittasimon.com/Bernd Eylers

 

Portal Analitika