Politika

Krivokapić: Đukanović pokazao zašto želi moju smjenu

Premijer Milo Đukanović želi da pokaže da ima novu parlamentarnu većinu, kazao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i poručio da nema potrebe da se bježi od zakazivanja sjednice na kojoj će se glasati o njegovom razrješenju.
Krivokapić: Đukanović pokazao zašto želi moju smjenu
Portal AnalitikaIzvor

Upitan kad će zakazati sjednicu na kojoj će se raspravljati o inicijativi za njegovu smjenu, Krivokapić je kazao da će to uraditi na prvoj redovnoj sjednici Skupštine.

„Nema potrebe da se od toga bježi, jer je premijer jasno pokazao zašto želi tu smjenu, želi da pokaže da ima Vladinu većinu i novu parlamentarnu većinu“, rekao je Krivokapić u Budvi.

On je kazao da ne mora biti na funkciji da bi bio slobodan čovjek, navodeći da su takve inicijative dobrodošle.

Upitan da prokomentariše podršku manjinskih partija inicijativi, Krivokapić je rekao da su oni satelititi koji simuliraju politički sistem i političku korupciju u Crnoj Gori koja je zavladala u parlamentu.

„Oni su simulacija podrške Demokratskoj partiji socijalista (DPS), sve je to u stvari jedan satelitski dio DPS-a i ovo je jedan od takvih dokaza“, smatra Krivokapić.

On je naveo da se poslije ucjene Pozitivne Crne Gore moralo dobiti još malo vremena namicanjem podrške Vladi, „da bi sada postalo jasno da se ključni zahtjevi za kontrolu izbora ne žele ispuniti“.

Krivokapić je naveo da je potrebno „ispuniti navedene uslove da bi se ponovo razgovaralo“.

„Do kraja je nakon ovakvih nedobronamjernih vođenih razgovora izgubljeno povjerenje i biće još strožiji zahtjevi, to može ići i u pravcu zahtjeva za novom vladom“, rekao je on.

Krivokapić je dodao da spada u one koji smatraju da u institucijama treba ostati do kraja.

„Ne isključuju se protesti kao način dobro organizovanog građanskog otpora, kako bi se mogli slobodni izjasniti na izborima i dati temeljni legitimitet demokratiji u Crnoj Gori“, kazao je on.

Upitan da li će on ponovo biti inicijator pregovora, Krivokapić je rekao da će to uraditi samo u slučaju da Đukanović prihvati uslove.

Upitan kako komentariše to što Đukanović nije htio da riješi poziciju oko formiranja specijalnog policijskog tima, Krivokapić je rekao da premijer i DPS vrše opstrukciju specijalnog tužioca.

„Tu dileme više nema. Meni su jasni razlozi, a mislim i javnosti“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, specijalni tužilac je otvorio postupke i pokazao da DPS u određenim opštinama funkcioniše kao organizovana kriminalna grupa. „Priznanja su tome i doprinijela“.

On je objasnio da je ta otvorena opstrukcija velika prijetnja da Crna Gora dobije klauzulu balansa u toku ove godine da zaustavi pregovore.

„Upravo zato što u ključnoj oblasti vladavine prava, novih slučajeva, presuda neće biti pomaka, jer se specijalnom tužiocu oduzima osnovna podrška za rad, a to je specijalni policijski tim“, precizirao je Krivokapić.

On je naveo da ne postoji objašnjenje zašto mu se ne dozvoljava da izabere saradnika iz policije u kojeg ima povjerenja.

„Premijer je legitimisao da je to samo partijska politika, a ne politika direktora policije“, ocijenio je Krivokapić.

Upitan da li ima nagovještaja da bi moglo doći do klauzule balansa, on je kazao da ima, jer, kako je rekao, nema mjerljivih rezultata.

„Ako nam se progledalo kroz prste zbog NATO-a, što sam i tada govorio jer smo imali blagonaklon izvještaj, sada sve te zaostatke treba da dopunimo, a ne da zaustavljamo specijalnog tužioca kao onog u kog javnost ima najveće povjerenje i koji je napravio značajne i mjerljive rezultate za Crnu Goru“, objasnio je Krivokapić.

On je, upitan da li ima nejasnoća u tom Zakonu, kazao da nema.

„Ta norma je do kraja jasna. Stvar je u političkoj volji, a ne u nejasnoći pravne norme. Mnogo nejasnije norme se primijenjuju kad ima političke volje i to je svima jasno“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Venecijanske komisije, Đani Bukikio, ocijenio je da je Crna Gora ostvarila impresivan napredak u mnogim aspektima – u oblasti zakonodavstva, ekonomskog razvoja. „A sada ste u važnom procesu, procesu inetegracije u Evropsku uniju i NATO“.

„I to je posebno važan trenutak za vašu zemlju. Ne smijete propustiti ovu priliku“, rekao je Bukikio na konferenciji za novinare.

On je kazao da bi se ta prilika iskoristila mora se obezbijeditt najstabilnija moguća situaciju u državi.

„Potrebna je lojalan saradnja javnih instutucija, slobodni, nezavisni, nepristrani pluralistički mediji, dijalog i kompromis između različitih političkih snaga“, ocijenio je Bukikio.

On je dodao da je potrebno da vladajuća većina poštuje prava opozicje i konstruktivna opozicja koja je otvorena za dijalog.

Bukikio je ukazao da su pred Crnom Gorom brojni izazovi.

On je ocijenio da je crnogorsko zakonodvstvo dobro i u skladu sa evropskim standardima, ali da ponekad postoji neka vrsta neravnoteže između zakona i njihove implementacije i poručio da će Vencijanska komisja i dalje nastaviti da sarđuje i bude na raspolaganju Crnoj Gori.

Krivokapić je kazao da će Venecijanska komisija i dalje pratiti implementaciju izbornih zakona u Crnoj Gori.

„I to je ono gdje je zastala Crna Gora i gdje se taj iskorak sve više povećava. Između dobrih zakonskih normi i njihove implementcije“, precizirao je Krivokapić.

On je naveo da taj prostor koji se povećava može dovesti do onoga šo je Crnoj Gori prijetilo prošle godina, a to je klauzula balansa.

„Ako ne popunimo taj prostor između dobre zakonske regulative i implementacije, ta prijetnja može zaustaviti Crnu Goru u evropskim integracijama, a samim tim i ratifikaciju NATO Sporazuma“, smatra Krivokapić.

On je dodao da je iz tog razloga strateški važna uloga Venicijanske komisje i to što je ona prisutna i što će pomoći u implementaciji određenih zakona.

Izvor: Mina

Portal Analitika