Abiznis

Budi odgovoran: Od novčanih kazni finansiraće osam projekata

Od iznosa novčanih kazni izrečenih po prijavama građana u kampanji Budi odgovoran u ovoj godini finansiraće se osam projekata sa liste prijedloga koji se nijesu kvalifikovali za finansijsku podršku po osnovu vrijednosti izrečenih kazni u prošloj godini.
Budi odgovoran: Od novčanih kazni finansiraće osam projekata
Portal AnalitikaIzvor

Prema rang listi formiranoj po broju glasova podrške građana tokom 2015. godine, tu su opremanje gradskih parkova i dnevnih cenatara mobilijarom za djecu s invaliditetom, izgradnja skloništa za napuštene životinje i pansiona za privremeno čuvanje kućnih ljubimaca, projekat „Sigurna penzija“, kreditna linija za start-up preduzeća za žene i mlade u manje razvijenim opštinama Crne Gore, nabavka zvučnih semafora za osobe sa oštećenim vidom, nabavka posuda za kompostiranje otpada u domaćinstvima u Crnoj Gori, osnivanje edukativnog centra za upravljanje otpadom u Podgorici i podrška starim licima na teritoriji Cetinja.

Pomenute aktivnosti su nastavak uspješne realizacije tri faze projekta „Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“, koji je pratila javna kampanja „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“.

Kako su najavili, građani će i dalje biti u mogućnosti da ukazuju na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, putem internet portala www.budiodgovoran.me, mobilne aplikacije i call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećanja radi, u toku prethodne dvije godine realizacije kampanje građani su prijavili preko 8.000 nepravilnosti koje ukazuju na sivu ekonomiju, po osnovu čega su izdate prekršajne kazne u iznosu od 1,7 miliona eura, te je za finansiranje 14 projekata od zajedničkog društvenog značaja uloženo 683.548,00 eura.

Imajući u vidu da su, u prethodnom periodu, kapaciteti za samostalno upravljanje projektom na nacionalnom nivou dovoljno osnaženi, projekat će u tekućoj godini realizovati Vlada Crne Gore i Elektrotehnički fakultet Podgorica, bez kontribucije Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori.

Portal Analitika