Politika

Pokrenuta inicijativa za smjenu Krivokapića

Tridesetšest poslanika pokrenulo je danas inicijativu za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića sa te funkcije. Oni traže sazivanje sjednice Skupštine za 10. mart sa početkom u 11 časova.
Pokrenuta inicijativa za smjenu Krivokapića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativu je potpisalo 36 poslanika. Oni traže sazivanje sjednice Skupštine za 10. mart sa početkom u 11 časova. Poslanici manjinskih partija, Bošnjačke stranke, Force i Hrvatske građanske inicijative ranije danas najavili su da će potpisati inicijativu i glasati za razrješenje predsjednika Skupštine.

Klub poslanika SDP-a u Skupštini Crne Gore, na vanrednoj sjednici 27. januara 2016. godine, na kojoj je Vlada dobila povjerenje, glasao je protiv.

slika1Time je, navodi se u obrazloženju inicijative, SDP jednostrano raskinula Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. novembra 2012. godine, koji su zaključili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija, Demokratska partija, Bošnjačka stranka, Koalicija "Forca za jedinstvo“ i Hrvatska građanska inicijativa.

Sporazum je potpisan, između ostalog, "u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada Crne Gore“, kao i podrške Vladinim aktivnostima.

Članom 6 Sporazuma, partije potpisnice su se obavezale da podrže izbor predsjednika Skupštine Crne Gore iz redova Socijaldemokratske partije.

- Ranko Krivokapić je, kao predsjednik SDP-a Crne Gore, upravo glasovim te parlamentarne većine, 8. novembra 2012. godine, izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore. Glasanjem protiv povjerenja Vladi, SDP prestala je da bude nosilac prava iz Sporazuma. Razrješenje Ranka Krivokapića predstavlja uslov da se nova politička realnost, nastala glasanjem Kluba poslanika SDP-a protiv Vlade Crne Gore, u Skupštini Crne Gore, usaglasi sa naprijed navedenim činjenicama i sa demokratskim standardima i parlamentarnom praksom - ističu poslanici.

 

Portal Analitika