Društvo

BOGDANOVIĆ: Trideset novih stanova za penzionere

Ministarka rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Zorica Kovačević boravila je danas u radnoj posjeti Prijestonici Cetinje, tokom koje se sastala sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem.
BOGDANOVIĆ: Trideset novih stanova za penzionere
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U sklopu posjete, ministarka Kovačević, gradonačelnik Bogdanović i predsjednik Udruženja penzionera Cetinja Radivoje Vujović potpisali su Memorandum o saradnji tri navedene institucije.

Tim dokumentom definisana je gradnja stambene zgrade za cetinjske penzionere - pri čemu će Prijestonica Cetinje obezbijediti parcelu i finansirati komunalno opremanje objekta, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja takođe će obezbijediti finansijsku podršku za realizaciju projekta.

Po potpisivanju dokumenta, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako je Prijestonica Cetinje na ovaj način još jednom potvrdila da je snažno orijentisana ka pružanju podrške najstarijim sugrađanima, pri čemu će ovim projektom posebna pažnja biti usmjerena penzionerima koji tokom radnog vijeka nijesu bili u mogućnosti da riješe stambeno pitanje.

- U protekle tri godine, izgradili smo dvije stambene zgrade, a ovim projektom najavljujemo i nove slične investicije, koje samo govore da vodimo odgovornu, kvalitetnu i održivu socijalnu politiku na lokalnom nivou - rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović dodao je kako će zgrada za penzionere biti izgrađena u Donjem polju, te da će imati 30 stambenih jedinica. Riječ je najpovoljnijem modelu finansiranja u Crnoj Gori, gdje je kao i za prosvjetare, penzionerima obezbijeđeno rješavanje stambenih pitanja za 295 eura po kvadratu.

Inače, tokom radnog sastanka koji je prethodio potpisivanju memoranduma, ministarka Kovačević i gradonačelnik Bogdanović saglasili su se kako je dosadašnja saradnja Ministarstva rada i socijalnog staranja i Prijestonice Cetinje bila uspješna, uz uvjerenje da će ona biti dodatno intenzivirana u vremenskom okviru koji slijedi. Današnji sagovornici konstatovali su kako iza dvije institucije stoje konkretni projekti koji su realizovani u minulom vremenu, što - kako su se saglasili - treba da bude samo podsticaj za još intenzivniji rad.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je ministarku Kovačević o aktivnostima na planu sprovođenja socijalne politike na lokalnom nivou. U tom kontekstu, on je posebno akcentovao kako je gradska uprava - nakon učešća u već završenoj gradnji dvije stambene zgrade - preduzela mjere na predstojećim projektima, koji se odnose na gradnju novih zgrada, namijenjenih penzionerima i socijalno ugroženim građanima.

ctab

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i direktor Centra za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje Dejan Milošević otvorili su danas nove prostorije Centra za socijalni rad.

Objekat se nalazi u Ulici trinaestog novembra a u njemu će, uz Centar za socijalni rad, biti smješteno i sjedište Fonda za zdravstveno osiguranje - Cetinje.

- Na ovaj način, Centar za socijalni rad dobija mnogo bolje uslove za funkcionisanje, što će, uvjeren sam, rezultirati i daljim poboljšanjem kvaliteta pružanja usluga građanima.

Ovo je prilika i da posebno istaknem kako dosadašnja saradnja naše gradske uprave sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Centrom za socijalni rad može služiti kao primjer uspješne realizacije socijalnih politika na različitim nivoima vlasti. Projekat čiji završetak obilježavamo danas samo potvrđuje tu konstataciju – istakao je gradonačelnik Bogdanović tokom otvaranja Centra.

Ministarka Kovačević je naglasila značaj otvaranja novih prostorija:

- Otvaranjem novih prostorija Centar će postići veću efikasnost u radu, i omogućiti građanima Prijestonice Cetinje kvalitetniji pristup pravima iz oblasti socijalne i dječje zaštite.- istakla je ministarka Kovačević.

Nove prostorije Centra za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje obuhvataju 127 kvadrata poslovnog prostora, a u svrhu realizacije projekta obezbijeđena su sredstva u iznosu od 50.000,00 eura.

Portal Analitika