Svijet

Soroš: Putin veća prijetnja po EU od ID i terorizma

Režim ruskog predsjednika Vladimira Putina koristi izbjegličku krizu za destabilizaciju Evropske unije, piše u autorskom članku američki milijarder Džordž Soroš.
Soroš: Putin veća prijetnja po EU od ID i terorizma
Portal AnalitikaIzvor

U članku koji prenosi slovenačko "Delo", Soroš navodi da režimu Putina iduće godine, zbog dospijeća velikog broja dugova i niskih cijena energenata, prijeti bankrot.

"Za Putinov režim je najdjelotvorniji način da izbjegne svoju propast to da se pobrine da prije njega propadne Evropska unija", navodi se učlanku i dodaje da EU, koju pogađa više kriza, "puca po šavovima" i da u takvom stanju neće moći da održi ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima.

"Podijeljena Evropa bi Putinu veoma koristila jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima i protivevropske stranke s kojima je brižno njegovao odnose", navodi Soroš, a prenosi Hina.

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu prijetnju EU, pa bi ona morala jedinstveno da nastupi protiv nje budući da zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode "bitku s vremenom" ko će prvi da propadne.

Teško je razumjeti zašto lideri EU i SAD vjeruju Putinu i njegovim riječima umjesto da sude "po djelima" jer se pokazalo da mu se ne može vjerovati, a napadi ID i terorističko djelovanje njenih pripadnika "ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, uporediti s prijetnjom koja dolazi od Rusije", navodi se u članku.

Tu će opasnost biti teško pobijediti, ali to je trka s vremenom i što svijet prije postane svjestan te opasnosti to bolje, navodi Soroš.

Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je djelovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsjednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske.

Pogrešno je misliti da se on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbjeglički talas u Evropu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku jer u izbjegličkoj krizi "vidi način da ubrža raspad Evropske unije", navodi Soroš.

"Kada je neka država ili savez država u smrtnoj opasnosti, onda je za lidere bolje da se s teškom realnošću uhvate u koštac, nego da je ignorišu. U borbi za svoj opstanak EU je prisiljena da nastupi protiv Putinove Rusije", zaključuje Soroš.

Izvor: b92.net

Foto: joeforamerica.com

Portal Analitika