NATO

Krihbaum: Bundestag uskoro ratifikuje sporazum o pristupanju NATO-u

Njemačka snažno podržava integracije Crne Gore u NATO i svakako mislim da će ratifikacija pristupnog ugovora sa Crnom Gorom u Bundestagu biti uskoro, dok je ulazak Crne Gore u EU izvjestan u godinama koje dolaze, kazao je u izjavi za Pobjedu predsjednik Odbora za evropske poslove u njemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum.
Krihbaum: Bundestag uskoro ratifikuje sporazum o pristupanju NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da je teško predviđati za koliko će Crna Gora postati punopravna članica NATO-a, ali da se to mjeri mjesecima.

"Ostvarivanje punog članstva može trajati još godinu, ali će to svakako ići predviđenom dinamikom. Moramo uvijek insistirati na tome da se razdvoje procesi EU i NATO integracija. Za ulazak u Evropsku uniju će Crnoj Gori trebati više vremena, ali svakako će se najintenzivnije reforme tek dešavati, pogotovo u ekonomskom domenu. Zemlja se mora pripremiti ekonomski za ulazak u Uniju",  kaže Krihbaum ističući da će najveće benefite od toga imati društvo, odnosno mlade generacije.

On kaže da će Crna Gora kada se pripremi za EU lakše privući strane investitore.

"Njemački investitori traže tri stvari vladavinu prava, vladavinu prava i vladavinu prava, žele da budu sigurni kada je njihova investicija u pitanju. Njemački investitori kada ulažu u neku zemlju planiraju dugoročne investicije i žele sigurne uslove za ulaganje. Svakako smatram da će Crna Gora u par narednih godina dovršiti i integracije u EU i ti rezultati su nesporni", kaže Krihbaum.

Član Bundestaga objašnjava da je Crna Gora najveći napredak u reformama ostvarila u prošloj godini.

"Njemačka prati sve napore Crne Gore na putu ka EU i NATO i cijenimo da je veliki progres ostvaren u posljednjih nekoliko godina. Moramo se koncentrisati na implementaciju, ali i ukazati na impresivnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ima još izazova i biće to dug put, ali će promijeniti društvo nabolje", kazao je Krihbaum.Sagovornik DN ispričao je da su iz automobila radnika ZIKSa ranije tokom noći nestali akumulator, radio i mobilni telefon. "Radilo se o kabrioletu sa tendom koju je ujutru zatekao pocijepanu", pojašnjava sagovornik DN koji stanuje nedaleko od spuškog zatvora.

Iz ZIKS-a se, međutim, ograđuju od odgovornosti za ove i slične slučajeve jer, kako navode, parking prostor koji se nalazi van zatvorske ograde nije u njihovoj nadležnosti.

"Želimo da istaknemo da parking prostor koji se nalazi na javnoj površini nije u nadležnosti ove institucije, pa službenici obezbjeđenja ZIKS-a nijesu nadležni da vrše nadzor nad vozilima koja se nalaze na parkingu, odnosno toj javnoj površini", navode u ZIKS-u.

Dnevne novine, CDM          

Portal Analitika