Društvo

KOVAČEVIĆ: Zbog naknada hiljade sumnjivih dijagnoza demencije i šizofrenije

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević naložila je preispitivanje dokumentacije za naknade na koju, po Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, osim majki, ima pravo i roditelj-njegovatelj koji brine o osobi koja je korisnik lične invalidnine.
KOVAČEVIĆ: Zbog naknada hiljade sumnjivih dijagnoza demencije i šizofrenije
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, u intervjuu za Pobjedu, kazala da sumnja da su pojedine žene zloupotrijebile ovo pravo kroz navode nepostojećih bolesti. Kovačević je naglasila da sumnja da je bilo sijaset prevara u slučaju svih vrsta naknada i materijalnih davanja i poručila da će svi koji su se oglušili o legislativu biti oštro sankcionisani.

- Primijetili smo da je nakon što je smanjen broj materijalnih davanja da se znatno povećao broj zahtjeva za tuđu njegu, sa 10.000 na 14.000. Formirali smo komisiju, uz podršku ministra zdravlja Budimira Šegrta, u kojoj su i medicinski eksperti. Oni će ići po terenu i na licu mjesta se uvjeravati da li su objektivni nalazi i dijagnoze ljekara. Interesantno je da je većina dijagnoza demencije ili šizofrenije kod starih osoba, odnosno osoba kojima je potrebna tuđa njega. Nama je sve to sumnjivo, tako da ćemo provjeriti rad ljekara. Uradićemo kontrolu rješenja ljekara. Sumnjamo i u zloupotrebe materijalnih davanja, koja smo sveli sa 14.900 na 11.900. Vjerujemo da još dosta ljudi prima ova davanja iako nemaju prava na njih tako što nijesu sprovedeni ostavinski postupci nakon smrti roditelja - rekla je Kovačević.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika