Region

Slovenija prodaje jugoslovenske tenkove modernizovane u Izraelu

Slovenija će 2016. prodati 30 posljednjih zastarjelih tenkova M-55, od ukupno 90 koliko ih je preuzela od nekadašnje JNA, te koje je od 1995. do 2011. modernizovala u Izraelu, preradivši ih u tip M-55 S, s ugrađenim topom od 105 milimetara i novim sistemom upravljanja vatrom.
Slovenija prodaje jugoslovenske tenkove modernizovane u Izraelu
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, ni takve karakteristike ne odgovaraju standardima NATO-a, pa će tenkovi biti prodati najpovoljnijem ponuđaču.

Odluka o dogradnji starih tenkova svojedobno je bila kritikovana kao neracionalna investicija, jer je njihova obnova koštala 52 miliona eura. 

Sadašnju vrijednost tenkova tek treba procijeniti, a za dobijena sredstva od prodaje slovenska vojska namjerava da nabavi 10 do 15 novih mobilnih vojnih vozila s pogonom na četiri kotača "Humvee", američkog proizvođača AM General, zatim puške, građevinsku mehanizaciju i opremu za vod koji će se baviti uuništavanjem eksplozivnih sredstava.

Otpis tenkova u skladu je s doktrinom NATO-a o ravnomjernom snošenju tereta zajedničke odbrane, jer se radi o zastarjelim oklopnim sredstvima, a Slovenija bi prema smjernicama NATO-a do 2022. godine trebalo da oformi borbeni bataljon, te nabavi oklopna vozila s visokom sposobnošću saradnje u zajedničkim operacijama.

Temelj oklopnih postrojenja u slovenskoj vojsci sada čine nešto učinkovitiji tenkovi M 84 u sastavu oklopnog bataljona stacioniranog u Pivki, ali su i tim tenkovima, što se tiče perspektive u sklopu djelovanja u NATO-u, dani odbrojani.

U sklopu transformacije oružanih snaga Slovenija je lani prodala Švajcarskoj dva školska aviona Pilatus za 1,3 miliona eura, te oko 46.000 komada pješačkog oružja jednoj austrijskoj fabrici koja oružje za vojnu namjenu prerađuje u oružje za civilnu upotrebu.

cdm

Portal Analitika